Wall Street opent verdeeld na speech Powell

Wall Street opent verdeeld na speech Powell ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag wisselend geopend. Beleggers op Wall Street verwerken een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell en nieuwe cijfers over de uitkeringsaanvragen en economische krimp in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,3 procent hoger op 28.425 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg licht tot 3479 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,2 procent tot 11.640 punten.

Powell spreekt op het jaarlijkse symposium van de Federal Reserve dat traditioneel wordt gehouden in Jackson Hole in de staat Wyoming. De bijeenkomst wordt dit jaar vanwege het coronavirus virtueel georganiseerd. Volgens Powell gaat de Fed voortaan mikken op een inflatie die gemiddeld rond de 2 procent schommelt, wat impliceert dat ruimte wordt gelaten voor een inflatie die voor bepaalde periodes hoger ligt dan dat niveau. Als de inflatie lager ligt dan 2 procent zal de centrale bank proberen deze weer tot boven de 2 procent te krijgen, aldus Powell.

Economie VS

De economie van de VS is in het tweede kwartaal minder hard gekrompen dan eerder het geval leek. De neergang wordt nu geschat op 31,7 procent, waar eerder nog uit werd gegaan van een min van 32,9 procent. Het gaat wel nog altijd om de sterkste krimp van het bruto binnenlands product (bbp) van 's werelds grootste economie sinds de metingen begonnen.

Het aantal Amerikanen dat zich tot de overheid wendde voor een werkloosheidsuitkering is vorige week met bijna 100.000 gedaald ten opzichte van een week eerder. Wel deden nog altijd iets meer dan 1 miljoen mensen voor het eerst een beroep op het sociale vangnet.

Tiffany

Bij de bedrijven gaat de aandacht onder meer uit naar juweliersketen Tiffany, die 1,7 procent won. Tiffany heeft in het tweede kwartaal weer winst behaald, terwijl de omzet minder sterk terugliep dan in de eerste drie maanden van het jaar. Ook cosmeticabedrijf Coty (min 7,9 procent) heeft een kijkje in de boeken gegeven.

Verder staat Abbott Laboratories in de belangstelling. Geneesmiddelenautoriteit FDA heeft haar goedkeuring verleend voor een speciale door het bedrijf ontwikkelde coronatest. Abbott steeg 8,3 procent. Vliegtuigbouwer Boeing noteerde een plus van 3 procent. Het Europese luchtvaartagentschap EASA zal begin september in Canada testvluchten met de aangepaste Boeing 737 MAX uitvoeren.

Vacatures

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Nieuws

menu