Wall Street opent in het groen

Wall Street opent in het groen ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst geopend, waarmee wordt voortgeborduurd op de plussen van vrijdag. Koopjesjagers op Wall Street blijven zoeken naar kansen om te profiteren van de recente koersdalingen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 1,5 procent hoger op 27.568 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1,4 procent tot 3342 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom ook 1,4 procent, tot 11.064 punten.

Een Amerikaanse federale rechter heeft zondag tijdelijk het besluit van de regering-Trump geblokkeerd om de Chinese app TikTok te mogen verbannen uit Amerikaanse appstores. Zijn beslissing kwam enkele uren voordat het verbod op het populaire videoplatform zou moeten ingaan. De Amerikaanse overheid dreigde al langer met een verbod op TikTok. Volgens de regering-Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via het Chinese moederbedrijf ByteDance bij de overheid van het Aziatische land terecht zouden komen.

Chipbranche

Daarnaast gaat de aandacht uit naar de chipbranche, vanwege het nieuws dat Washington extra handelsbeperkingen heeft opgelegd aan de grootste Chinese chipfabrikant Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Amerikaanse bedrijven die zaken willen doen met SMIC zijn voortaan onderworpen aan regels die alleen gelden voor handel met ondernemingen die militaire toepassingen maken.

Uber Technologies staat eveneens in de belangstelling met een plus van 3 procent. Het taxibedrijf heeft zijn taxivergunning in Londen terug. Een Britse rechter besliste dat het bedrijf genoeg heeft gedaan om aan de voorwaarden te voldoen. De uitspraak is een belangrijke overwinning voor Uber. Londen is een van de belangrijkste markten voor Uber.

Amazon

Verder liet webwinkelgigant Amazon (plus 1,4 procent) weten zijn personeelsbestand in Vancouver komende jaren te willen verdrievoudigen. Nu werken er nog 2700 mensen voor Amazon in de Canadese stad. Softwareontwikkelaars zijn relatief goedkoop en makkelijk te vinden in Vancouver, vandaar dat het interessant is voor Amazon om hier zo sterk uit te breiden.

Ook Tesla-topman Elon Musk liet van zich horen. Hij denkt dat de maker van elektrische auto's voor 2030 jaarlijks 20 miljoen wagens kan maken, zo stelde hij op Twitter. Het doel is ambitieus, want vorig jaar rolden er 365.000 Tesla's van de band. Tesla ging ruim 4 procent vooruit.

Biotechnoloog Inovio Pharmaceuticals kelderde bijna 33 procent. Het bedrijf maakte bekend dat een onderzoek naar zijn mogelijke coronavaccin gedeeltelijk stilgelegd is. Inovio is hier momenteel over in overleg met toezichthouder FDA.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu