Wall Street duikt bij opening in het rood

Wall Street duikt bij opening in het rood

Wall Street duikt bij opening in het rood ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag overwegend met verliezen aan de nieuwe sessie begonnen, na een grillige handelsdag op donderdag. Op Wall Street leven zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen in Europa en de Verenigde Staten. Het uitblijven van een politiek akkoord over een nieuw Amerikaans steunpakket weegt extra op die somberte.

De Dow-Jonesindex zakte in de eerste handelsminuten 0,3 procent tot 26.768 punten. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 3241 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor een fractie tot 10.665 punten.

De verdere verspreiding van het coronavirus heeft al geleid tot een herinvoering van diverse lockdownmaatregelen in Europese landen. Ook in de Verenigde Staten loopt het aantal positief geteste personen in delen van het land stevig op, waardoor gevreesd wordt voor een nieuwe besmettingsgolf. Intussen is de Amerikaanse overheid er nog altijd niet in geslaagd om de markten nieuwe steun in het vooruitzicht te stellen om de economie aan te jagen.

Presidentsverkiezingen

In de voorbije dagen stak ook ongemak de kop op over de komende presidentsverkiezingen. Het risico van grotere verdeeldheid door de electorale strijd zorgt voor extra onzekerheid voor beleggers, nadat president Donald Trump erop had gezinspeeld de uitslag niet zonder slag of stoot te accepteren.

Bij de bedrijven was er aandacht voor Apple (plus 0,5 procent). De Europese Commissie gaat proberen om Ierland en Apple toch te bestraffen voor belastingafspraken die erg voordelig zijn voor de techgigant. EU-commissaris Margrethe Vestager houdt vol dat het om verboden staatssteun gaat en stapt, na de nederlaag bij een lagere Europese rechter, nu naar het Europese Hof van Justitie.

Boeing steeg 1,2 procent na nieuws rond zijn geplaagde toestel MAX 737. Europese toezichthouders verwachten in november klaar te zijn met een evaluatie van het type vliegtuig, dat vanwege twee vliegtuigcrashes wereldwijd al meer dan een jaar aan de grond staat.