Waarom komt Farmers Defence Force dinsdag weer in actie en waarom betrekken ze de koning erbij?

Boeren protesteren in de binnenstad van Leeuwarden. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Farmers Defence Force maakt zich weer op voor acties. Waarom en waarom wordt de koning erbij betrokken?

Onder de codenaam Oranje willen de FDF-boeren op 17 november ‘optoeren’ naar Den Haag, om precies te zijn naar paleis Huis ten Bosch. Er is een dwingende oproep aan de aanhang om mee te doen: ‘17 november is de dag om op te staan of voor altijd in schande te zwijgen.’

De actievoerende boeren hebben hun hoop gevestigd op koning Willem-Alexander. Aan hem willen ze een brief overhandigen met daarin hun noodkreet. Waarom? Een koning heeft toch geen enkele politieke invloed. ,,Klopt”, zegt FDF-woordvoerster Sieta van Keimpema. ,,Maar als niemand meer luistert en het kabinet-Rutte III de landbouw heeft gedegradeerd tot ongewenst element in het landschap, moet je onconventionele dingen doen. Hopende dat de koning toch iets teweeg kan brengen.”

Van Keimpema, woonachtig in Nes (H), verwijst naar een belangwekkende uitspraak van de koning tijdens het staatsbezoek aan India, oktober vorig jaar. Hij zei toen dat ,,het stikstofprobleem een uniek probleem is dat we als samenleving als geheel moeten oplossen, niet alleen de agrariërs.”

Draaiboeken

Bij FDF zijn de draaiboeken voor actievoeren weer uit de kast gehaald doordat het kabinet de wet Stikstofreductie en Natuurverbetering wil onderbrengen in de Omgevingswet. Deze wet, waarmee de overheid alle wet- en regelgeving over bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur wil bundelen, wordt nog dit jaar in de Tweede Kamer besproken. Volgens FDF zorgt deze wet er voor dat de huidige vergunningen van boeren op termijn zullen vervallen waardoor ze de latente (niet benutte) ruimte kwijtraken.

Een ander nadeel zou zijn dat de provincies meer bevoegdheden krijgen, waardoor de kans op onteigening toeneemt. ,,Overheden benadrukken voortdurend het aspect van vrijwilligheid, maar achter de schermen is ons bekend dat er wel degelijk grote druk op boeren wordt uitgeoefend om te stoppen.”

LTO Nederland deelt de analyse van FDF niet. De Omgevingswet zal geen rechtstreekse gevolgen hebben voor de natuur- of milieuvergunningen. Deze geven nog steeds dezelfde rechtsbescherming als ze nu ook hebben, zo meldt de grootste boerenorganisatie van Nederland in een persbericht.

Vacatures

Voorzitter Bestuur IMG

Galan Groep

Relatiebeheerder / Assistent- Accountant

Admifa Accountants & Adviseurs

Assistent-Accountant/Adviseur

Admifa Accountants & Adviseurs

Nieuws

menu