Waarom de koers van de Bitcoin nu weer door het dak gaat

Het was de hype van 2017 en begin 2018: de Bitcoin. De digitale munt was op het hoogtepunt bijna 17.500 dollar waard. Toen nog instappen, leek niet verstandig. Maar wie toen 1 Bitcoin gekocht heeft, zag zijn inzet vandaag meer dan verdubbeld. Wat is er gebeurd?

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

Wat is Bitcoin ook alweer?

De Bitcoin is een digitale munt of cryptomunt. Gebruikers kunnen onderling transacties doen zonder tussenkomst van bedrijven zoals banken en creditcardmaatschappijen. De technologie die dit mogelijk maakt is de blockchain, een gedecentraliseerd kasboek. Bitcoins zijn te koop bij exchanges en zijn ook te ‘minen’, door computercapaciteit beschikbaar te stellen voor de rekenkracht achter de munt. Behalve Bitcoin is er ook een groot aantal andere cryptomunten, maar Bitcoin is wel de bekendste en meest waardevolle.

Meer weten? In dit verhaal uit januari 2018 beantwoorden we veel vragen over bitcoin en blockchain.

Waarom stijgt de koers van Bitcoin nu zo hard?

Daar zijn verschillende redenen voor, maar de belangrijkste is dat ook de meer traditionele beleggers de cryptomunt hebben gevonden nadat het eerder vooral het terrein was van de meer speculatieve handel. Ze zien in de digitale valuta een goed alternatief voor goud om bedragen voor langere tijd in vast te leggen, zo ziet onder meer de grote Amerikaanse zakenbank JPMorgan. Vooral millennials voelen zich aangetrokken tot digitale valuta. Volgens JPMorgan is de Bitcoin dan ook nog niet op zijn hoogtepunt.

Een belangrijke onderliggende reden is de huidige lage rentestand van ‘gewoon geld’. Voor beleggers zijn euro’s en dollars daardoor een minder interessante belegging. Bovendien is er onzekerheid over de economische gevolgen van de coronapandemie. Overheden drukken nu massaal geld bij om de economie te ondersteunen. Maar wat voor gevolgen zal dat straks hebben?

Wat voor beleggers stappen nu in Bitcoin?

In het verleden waren het vooral particulieren die handelden in cryptovaluta. Afgelopen maanden zijn echter ook veel grote beleggers ingestapt. „Ze krijgen buiten aandelen nergens zoveel rendement voor hun aandeelhouders. Het grote geld vlucht nu ook in bitcoins”, zegt Daan Kleiman mede-oprichter van het gereguleerde handelsplatform Bitonic, daarover in de Telegraaf. Ook voor vermogensbeheerders is het een aantrekkelijke investering.

Wat de prijs daarbij opdrijft is dat er maar een beperkt aantal bitcoins op de markt is. Uiteindelijk kunnen er 21 miljoen bitcoins in circulatie gebracht worden. Hoe schaarser de munt wordt en hoe groter de vraag is, hoe hoger de prijzen worden. Al werkt dat uiteraard ook de andere kant op. De prijs kan ook snel dalen als de vraag inzakt.

Waarom durven zij het nu wel aan?

Bitcoin leek in het verleden (onterecht) vooral het domein van vrije jongens en criminelen. Afgelopen maanden is de regulering vanuit de overheid aangescherpt. Zo kregen vijftien handelsplatformen van De Nederlandsche Bank een registratie. Daarmee kregen ze een kwaliteitsstempel dat ze onder andere aantoonbaar het witwassen van cryptomunten bestrijden. Ook is het nu bij een aantal reguliere banken mogelijk om cryptovaluta te kopen met iDeal of Mastercard. Kopers zijn daardoor niet meer anoniem, zoals eerder. Dat geeft beleggers vertrouwen.

Is Bitcoin momenteel een veilige belegging?

De risico’s zijn nog steeds erg groot. Bitcoin blijft voorlopig een extreem volatiele munt, wat betekent dat de prijzen gigantisch schommelen. Zo zakte de koers onlangs flink in toen de prijs voor 1 Bitcoin boven de 30.000 dollar uitkwam. Al kwam dat waarschijnlijk doordat beleggers die grens automatisch hadden ingesteld om te verkopen. Het duurt echter nog wel een tijdje voordat die schommelingen er echt uit zijn, denkt ook JPMorgan. Toch ziet de bank voor de munt nog wel meer prijsstijging. Volgens de bank kan de koers zelfs oplopen tot 146.000 dollar.

Overigens zitten de risico’s niet alleen in koersschommelingen. Zo werden in het verleden meerdere malen de kluizen van grote platformen gekraakt, waardoor klanten hun cryptomunten verloren. Veiliger is het om de munten zelf te bewaren op een goed versleutelde schijf. Dan moet je die natuurlijk niet kwijtraken, zoals een Engelsman die in 2013 de harde schijf waarop hij 7500 bitcoins bewaarde bij het grof vuil gooide. Toen jaren later de prijzen de lucht inschoten, en zijn munten 127 miljoen dollar waard bleken, had hij spijt als haren op zijn hoofd. Een verzoek aan de gemeente om de vuilnisbelt te mogen doorzoeken, werd echter niet gehonoreerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Uitlegverhaal