Waarom Humphrey’s vertrekt uit Leeuwarden en wat dat zegt over de staat van de horeca

Leeuwarden verwelkomde Humphrey’s destijds met tromgeroffel. Deze week vertrok de restaurantketen met stille trom. Een voorbeeld van hoe de horeca lijdt.

Vastgoedondernemer Berend van Straten heeft het pand aan de Nieuwestad gekocht waar restaurant Humphrey’s in gevestigd was: ,,Als je hier binnen bent, geloof je je ogen niet. De haardpartijen, dat interieur.’’

Vastgoedondernemer Berend van Straten heeft het pand aan de Nieuwestad gekocht waar restaurant Humphrey’s in gevestigd was: ,,Als je hier binnen bent, geloof je je ogen niet. De haardpartijen, dat interieur.’’ FOTO NIELS WESTRA

Op de valreep van de jaren negentig nestelde Humphrey’s zich in het oude herenhuis van antiquair Abraham Cornelis Beeling. Die zou zelfs een monumentale paleistrap uit ’t Loo naar zijn statige onderkomen op de Nieuwestad hebben versleept. In zo’n decor van kroonluchters en antiek konden voortaan 280 gasten dineren. Daarmee gold de nieuwkomer als grootste restaurant van de stad.

Vorige week vrijdag kwam vrij onverwachts het bericht dat de restaurantketen vertrekt. Maandag konden nog wat spullen worden opgehaald en daarmee was het in een klap voorbij voor de vijf vaste krachten en de tientallen oproepkrachten. Ze staan niet alleen in hun ellende. In dezelfde periode zag het Oranjehotel zich gedwongen de keuken te sluiten en verdwenen in Harlingen en Heerenveen de goedkope eetgelegenheden van de Lachende Koe.

Water voorbij de neus

,,Het water staat ons niet aan de lippen, het komt voorbij de neus’’, zo schetst voorzitter Corné van Erve van Koninklijke Horeca Friesland de malaise. Hij vreest dat vooral de ondernemers die recent geïnvesteerd hebben het straffe corona-regime van de afgelopen maanden niet zullen overleven.

Het eind mei omgevallen Hotel Galamadammen is daar een voorbeeld van. Curator Robert Verdonk onderhandelt momenteel met overnamekandidaten over een doorstart. ,,Maar dat kan zomaar op niks uitlopen’’, zegt de jurist. ,,Ik kan er nog helemaal niks over zeggen.’’ Sinds 1 juni mag de geplaagde horecabranche weer voorzichtig gasten verwelkomen.

Humphrey’s heeft maar enkele dagen aan de verruimde mogelijkheden mogen ruiken, toen het de handdoek in de ring gooide. Nou zijn de eerste resultaten ook niet hoopgevend. Op basis van pinpasgegevens berekende ING dat het aantal transacties in de horeca nog altijd 40 procent lager ligt dan een jaar terug. De omzet blijft 34 procent achter.

Aflopend huurcontract

Humphrey’s zal dat zeker voelen. Tot voor kort telde de keten veertien vestigingen in historische binnensteden van onder meer Groningen, Amersfoort, Amsterdam en Arnhem. Al die eetgelegenheden worden vanuit een centrale keuken in Bemmel bevoorraad. In 2018 was Humphrey’s met 267 medewerkers alleen aan huur al 5,7 miljoen euro kwijt.

In april van dit jaar ging het filiaal in Den Haag failliet en nu is het restaurant in de Friese hoofdstad ook al dicht. Is het avontuur in Leeuwarden op een mislukking uitgelopen? Bepaald niet, bezweert eigenaar Rob Adriaanse. ,,Den Haag was een franchise-onderneming en valt buiten ons bedrijf.’’ Voor Leeuwarden is een faillissement niet aan de orde.

,,Het is een prachtige stad en we hebben er hele goeie jaren gehad. Zeker tijdens de Culturele Hoofdstad in 2018 en in 2019 ook nog steeds.’’ Waarom dan toch de tent dicht? ,,We weten ook niet hoe corona zich verder gaat ontwikkelen voor de horeca. Je bent wat voorzichtig en dan loopt zo’n huurcontract af...’’

Bijzondere formule in jaren ‘90

Toen Humphrey’s twintig jaar geleden in Leeuwarden begon, was de formule van betaalbare driegangenmenu’s nog bijzonder. De afgelopen jaren kaapten steeds meer concurrenten dat idee van goedkoop eten. Op de Nieuwestad was het effect goed voelbaar. De 280 zitplaatsen van Humphrey’s lieten zich veel moeilijker vullen dan een decennium eerder. Voor Adriaanse was de knoop snel doorgehakt.

Hij wijst er op dat het zestiende-eeuwse monument aan de Nieuwestad weliswaar prachtig oogt, maar dat er aan die historische architectuur ook nadelen kleven. ,,Het zijn allemaal trapjes en nissen. Heel lastig voor de bediening. Je hebt daardoor meer personeel nodig. Bovendien, het weer wordt steeds mooier, dus dan wil je een groot terras. Maar op de Nieuwestad is maar plek voor dertig zitplaatsen.’’

Compleet met inventaris verkocht

Vastgoedondernemer Berend van Straten liet zich daar niet door afschrikken. Uit het Kadaster blijkt dat hij twee jaar geleden 1,1 miljoen euro betaalde voor het monument. Nu heeft hij ook de complete inventaris van Adriaanse overgenomen. ,,Een week geleden wist ik ook nog niet dat dit zou gebeuren’’, bekent Van Straten. ,,Het is allemaal heel snel gegaan.’’ Wat hem overstag deed gaan?

,,Het is heel bijzonder. Als je hier binnen bent, geloof je je ogen niet. De haardpartijen, dat interieur. Zoiets tref je niet snel ergens anders aan. Ik heb het compleet met inventaris gekocht, omdat ik in de hand wil kunnen houden wat hier gaat gebeuren.’’ Van Straten, een in Delft afgestudeerde ingenieur, rolde bij toeval in de vastgoedbranche.

Hij werkte in Egypte, toen daar de pleuris uitbrak. Van Straten vluchtte naar zijn vakantiehuis in Friesland en begon daar aan een nieuwe carrière. ,,In Groningen en Amsterdam is dat vastgoed niet meer betaalbaar, maar in Leeuwarden is nog wel van alles mogelijk. Ik vind dat heel leuk. Neem dit pand, er zijn zoveel mogelijkheden. Een boetiekhotel, een bonbonnerie of misschien wel weer een restaurant. De mensen moeten zich maar melden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie