Vion ruilt in het Leeuwarder slachthuis koeien in voor plantaardige schnitzels

FOTO VION

Vleesverwerker Vion Food stopt met het slachten van koeien in het slachthuis in Leeuwarden. De fabriek gaat plantaardige schnitzels en worstjes produceren.

Vion liet het slachthuis in 2017 voor 20 miljoen euro bouwen. De vleesverwerker wilde in de nieuwbouw zo’n 2500 koeien per week laten slachten. Dat verliep allerminst probleemloos.

Na kritiek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) legde de vleesverwerker de productie meerdere keren stil. Vion kreeg het idee dat de NVWA-keurmeesters in het noorden strengere normen hanteerden dan hun collega’s in het zuiden. De omschakeling van het Leeuwarder slachthuis betekent dat Vion runderen uit Noord-Nederland nu weer laat slachten in Tilburg.

Vion-topman Ronald Lotgerink spreekt van een strategische keus: ,,De vleesverwerkingscapaciteit in Nederland is de afgelopen twee jaar fors toegenomen en is ruim voldoende gebleken om aan de vraag te voldoen.’’ Het concern (11.900 werknemers, 4,7 miljard euro omzet) bouwt zijn Leeuwarder vestiging nu om in een fabriek voor plantaardige vleesverwerkers.

,,Na de verbouwing blijven we onze activiteiten met onze relaties op andere Vion-locaties voortzetten’’, aldus Lotgerink. ,,Daarnaast zullen we akkerbouwers verwelkomen als nieuwe leveranciers in onze plantaardige keten.” Volgens Vion heeft de ombouw geen personele gevolgen. Nu werken er vijftien vaste krachten, aangevuld met een flexibele schil van zo’n dertig mensen.

Lees ook | Vion sluit slachterij Leeuwarden tot september

Lees ook | Vleesconcern Vion start slachterij in Leeuwarden weer op

Vacatures

Machinist in opleiding

Arriva

Lid Raad van Toezicht

Zonnehuisgroep Noord

Commerciële Medewerker Binnendienst

VisscherHolland Steenwijk

Nieuws

menu