Vijlbrief: ook soepele CO2-taks zorgt voor groene investeringen

Vijlbrief: ook soepele CO2-taks zorgt voor groene investeringen ANP

De CO2-heffing zal ervoor zorgen dat bedrijven meer investeren om de klimaatdoelen te halen, denkt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Fiscaliteit). Ook de versoepeling van de regels waarvoor het kabinet heeft besloten om de industrie in de coronacrisis tegemoet te komen, zullen daar niets aan veranderen.

Vijlbrief zelf vindt de CO2-heffing "intelligent vormgegeven". Bedrijven krijgen dispensatierechten, waardoor de industrie naar verwachting in 2024 echt gaat betalen voor de uitstoot van koolstofdioxide (CO2), tenzij bedrijven de uitstoot terugbrengen. Maar oppositiepartij GroenLinks vindt dat helemaal niet zo slim, omdat het risico volgens Kamerlid Bart Snels is dat Nederland zo de doelen voor 2030 niet haalt.

Het klopt dat wij in de eerste jaren relatief royaal zijn richting de industrie met de dispensatierechten", zegt Vijlbrief. Maar dat verandert volgens hem "niets aan investeringen van bedrijven op het gebied van CO2-bestrijding". Bedrijven kijken namelijk naar de lange termijn, stelt de bewindsman, en zullen volgens hem rekening houden met de gevolgen vanaf 2024 als ze de uitstoot niet flink verlagen.

De CO2-uitstoot moet in 2030 met bijna de helft zijn gedaald ten opzichte van 1990. Mogelijk wordt het reductiedoel nog bijgesteld naar 55 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de industrie vorig jaar verantwoordelijk voor bijna een derde van de uitstoot van broeikasgassen als CO2.

Vacatures

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Nieuws

menu