Verschil in huizenprijzen tussen wijken soms erg hoog, maar in Friesland valt het mee

Verschil in huizenprijzen tussen wijken het grootst in Den Haag ANP

Het verschil tussen goedkopere en duurdere wijken is in Nederland soms erg groot. Dat meldt woningmarktdienstverlener Calcasa.

In de Haagse wijk Transvaalkwartier ligt de gemiddelde woningprijs op 205.000 euro. Aan de andere kant van de stad, in de wijk Westbroekpark en Duttendel, kost een huis gemiddeld 865.000 euro. Dat is ruim vier keer zoveel.

In Amsterdam is het verschil ook groot. De Bijlmer is relatief gezien het goedkoopst met een gemiddelde huizenprijs van 280.000 euro. Een woning in de Apollobuurt, de duurste wijk van Amsterdam, kost met meer dan 1,1 miljoen euro vier keer zoveel. Toch is de gemiddelde huizenprijs in 25 van de bijna honderd verschillende wijken in Amsterdam lager dan 400.000 euro.

Volgens Calcasa nemen de verschillen door heel Nederland tussen de duurste en goedkoopste wijken iets af. ,,In 2009 was het ongewogen gemiddelde, waarbij alle gemeenten dus even zwaar meewegen, van het prijsverschil nog meer dan 44 procent. Inmiddels ligt dit percentage op iets boven de 41 procent'', aldus de woningmarktdienstverlener. Dat betekent dat een woning in de duurste wijk in een Nederlandse gemeente gemiddeld 41 procent duurder is dan de goedkoopste wijk. Den Haag en Amsterdam zijn uitschieters, met 400 procent.

Verschillen in Friesland klein

De verschillen zijn in Friesland volgens Calcasa het kleinst. De goedkoopste wijk van de provincie is Oud Oost in Leeuwarden. Daar is de gemiddelde woningprijs 180.000 euro. Met een gemiddelde verkoopprijs van 415.00 euro is de wijk Hempens/Teerns & Zuiderburen de duurste wijk van Leeuwarden. Dat is ruim twee keer zo duur als Oud Oost. De duurste wijk in Friesland is Oranjewoud in Heerenveen (435.000 euro).

Woningprijs 13 procent omhoog

Calcasa meldt verder dat de woningprijzen in het tweede kwartaal van 2021 op jaarbasis met bijna 13 procent zijn gestegen. De prijzen stegen met 17 procent het hardst in de gemeentes Loppersum in Groningen en Blaricum in Noord-Holland.

Dat lijkt minder dan de 19,9 procent prijsstijging die makelaarsvereniging NVM over hetzelfde kwartaal meldde. De NVM baseert zich echter op de actuele transacties van de eigen leden, terwijl Calcasa net als het CBS kijkt naar de inschrijving van koopaktes in het Kadaster. Daar zit twee tot drie maanden vertraging in.

Nieuws

Meest gelezen