Verliezen op Europese beurzen na speech Powell

Verliezen op Europese beurzen na speech Powell ANP

De aandelenbeurzen in Europa zijn donderdag met verlies gesloten. Europese beleggers verwerkten de toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, waarin hij onder meer aankondigde dat de Amerikaanse centrale bank het inflatiebeleid gaat versoepelen. Daaruit viel op te maken dat de Fed de rente langere tijd niet zal verhogen. Op het Damrak gaven onder meer kunstmestproducent OCI, detacheerder DPA, biotechnoloog Vivoryon en elektronicaproducent Neways nog een kijkje in de boeken.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,7 procent lager op 562,41 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 809,98 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,7 procent in.

Verzekeraar Aegon sloot de rij bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 2 procent. Telecombedrijf KPN ging aan kop met een winst van 0,9 procent. Philips verloor 1,2 procent. Het zorgtechnologieconcern neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Intact Vascular over. Met de deal zijn honderden miljoenen dollars gemoeid.

Neways

OCI daalde 3,3 procent in de MidKap en bungelde daarmee onderaan. De kunstmestproducent heeft relatief weinig last gehad van de coronacrisis en verkocht in het tweede kwartaal meer kunstmest. Door lagere prijzen daalde de omzet echter. Ook leed het bedrijf een verlies.

Bij de kleinere bedrijven zakte Neways 6 procent. De maker van elektronische componenten zag de omzet in het eerste halfjaar stevig dalen als gevolg van de coronacrisis. Biotechnoloog Vivoryon leed in de eerste zes maanden meer verlies en daalde 8,7 procent. Distributeur en groothandel B&S Group verloor 4,2 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley. Funderingsspecialist Sif, die vrijdag met resultaten komt, steeg ruim 4 procent.

DPA

Op de lokale markt klom DPA 0,9 procent. De detacheerder wist door kostenbeheersing de gevolgen van het coronavirus op de bedrijfsvoering beperkt te houden. Techbedrijf CM.com, dat ook met cijfers kwam, ging 6,3 procent omlaag.

WPP dikte 6,5 procent aan in Londen. Volgens het grootste reclamebureau ter wereld is het dieptepunt van de crisis achter de rug. Rolls-Royce raakte 1,2 procent kwijt na een miljardenverlies van de Britse fabrikant van vliegtuigmotoren. Bouygues steeg 1,3 procent in Parijs. Het Franse bouw-, telecom- en mediaconcern had in de eerste jaarhelft flink last van de coronacrisis, maar presteerde beter dan verwacht.

De euro was 1,1827 dollar waard, tegen 1,1820 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 43,12 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent in prijs tot 45,24 dollar per vat.

Nieuws

menu