Verliezen Apple, Amazon en Facebook op rood Wall Street

Verliezen Apple, Amazon en Facebook op rood Wall Street ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag lager gesloten op de laatste handelsdag van oktober. Techreuzen Facebook, Apple en Amazon moesten behoorlijke koersverliezen slikken na tegenvallende kwartaalberichten, waardoor miljarden aan beurswaarde in rook opging. Tegelijkertijd drukten zorgen over het oplopende aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten en Europa op het sentiment onder beleggers op Wall Street.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent lager op 26.501,60 punten. De brede S&P 500 zakte 1,2 procent tot 3269,96 punten terwijl technologiegraadmeter Nasdaq 2,2 procent verloor tot 11.052,94 punten.

Facebook ging 6,3 procent omlaag. Het socialemediabedrijf heeft in het derde kwartaal ruim een vijfde meer inkomsten uit advertenties gehaald, ondanks de boycot die veel grote bedrijven deze zomer tegen Facebook afkondigden. Over de nabije toekomst was Facebook, dat ook Instagram en WhatsApp bezit, evenwel pessimistischer. De dreiging van strengere regelgeving zorgt voor onzekerheid.

Apple

Ook Apple (min 5,6 procent) kreeg de handen van beleggers niet op elkaar. Apple verkocht de afgelopen periode wel meer Mac-computers dan ooit. De omzet van de iPhone-tak viel echter tegen omdat klanten wat langer moesten wachten op de komst van de vertraagde iPhone 12.

Amazon wist zijn hoge groeitempo in het derde kwartaal vol te houden, maar de vooruitzichten van de webwinkelgigant voor de feestdagenperiode waren minder optimistisch dan alom werd verwacht. Amazon verloor 5,6 procent. Twitter meldde tegenvallende gebruikersgroei en kelderde 21 procent.

Alphabet

Beleggers beloonden Google-moeder Alphabet wel, met een koerswinst van 3,8 procent. Het concern heeft in de afgelopen periode geprofiteerd van toegenomen reclame-inkomsten op de zoekmachine en YouTube.

ExxonMobil leverde 1,1 procent in na cijfers. De olie- en gasproducent zei te vrezen voor grote afschrijvingen vanwege de malaise in de oliesector. Branchegenoot Chevron won 1 procent na bekendmaking van resultaten.

Altria

Tabaksfabrikant Altria heeft nog eens 2,6 miljard dollar afgeschreven op zijn belang in vapebedrijf Juul omdat de markt voor de e-sigaret zich minder gunstig ontwikkelt dan eerder werd aangenomen. Altria daalde 1,7 procent.

Royal Caribbean Cruises, Norwegian Cruise Line en Carnival stegen tot meer dan 7 procent door het nieuws dat de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC een verbod op cruises opheft. Ze mogen met strenge veiligheidsmaatregelen weer gaan varen. De bedrijven verloren miljarden omdat door de pandemie schepen wereldwijd voor anker moesten gaan liggen.

De euro stond op 1,1644 dollar, tegen 1,1651 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 35,65 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 37,80 dollar per vat.

Vacatures

Physiotherapeut

Therapiezentrum Janssen

TIG lasser

Mubo Metaal bv

Voorzitter Bestuur IMG

Galan Groep

Nieuws

menu