Slecht eerste kwartaal voor Philips, de scheerapparaten uit Drachten presteren goed

De 'Dreamstation', een apparaat tegen slaapapneu, bezorgt Philips hoofdbrekens. FOTO PHILIPS

Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 34 miljoen euro geleden. De divisie Personal Health, waaronder Drachten valt, presteerde goed.

De productie van een apparaat tegen slaapapneu bezorgt Philips hoofdbrekens. In de ’DreamStation’ zit schuim dat kan afbrokkelen door hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen. Uit voorzorg legt het concern 250 miljoen euro opzij voor het oplossen van de problemen.

„We hebben miljoenen van deze apparaten verkocht, met name in de Verenigde Staten en willen dit repareren”, aldus een woordvoerder. Die domper droeg bij aan nettoverlies van 34 miljoen euro op over het eerste kwartaal van dit jaar.

Het onderdeel huishoudelijke apparaten, dat wordt verkocht aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital, wordt voor het eerst niet meegenomen in de kwartaalcijfers. Zonder die divisie zag Philips zijn omzet met 9 procent stijgen.

Personal Health

De verkopen kwamen in de maanden januari tot en met maart uit op 3,8 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog een kleine 3,7 miljard euro. Met name de afdelingen Diagnosis & Treatment, die onder meer mri-scanners en echo-apparaten maakt, en Personal Health deden het goed.

Bij Personal Health, dat tijdens de coronacrisis minder draaide, was het vorige kwartaal al herstel zichtbaar. Dat zette nu door met een omzetgroei van 17 procent. Vooral de producten voor persoonlijke verzorging zoals scheerapparaten deden het daar goed.

Eerder deze maand produceerde Drachten het 100 miljoenste mesje van de OneBlade, een scheerapparaat dat wereldwijd 27 miljoen gebruikers kent. Connected Care groeide het minst hard en zag de nieuwe orders met ruim een kwart dalen. Dat heeft te maken met de vraag naar beademingsapparatuur een jaar eerder bij de uitbraak van de coronapandemie.

Onzeker

Op de beurs daalde Philips met bijna 4 procent. Het concern blijft benadrukken dat de vooruitzichten onzeker zijn door de nog altijd voortdurende coronapandemie. Het bedrijf ziet wel de vraag naar producten van zijn onderdelen Diagnosis & Treatment en Personal Health toenemen.

De vergelijkbare omzetgroei voor heel 2021 ziet Philips nu op maximaal een procent of 6 uitkomen. Eerder ging het bedrijf nog uit van een groei van maximaal rond de 3 procent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie