Verkoop nieuwe auto's blijft ver achter bij pre-crisisniveau's

Verkoop nieuwe auto's blijft ver achter bij pre-crisisniveau's ANP

De verkoop van nieuwe personenauto's heeft een flinke tik gekregen door de coronacrisis. In de eerste negen maanden van dit jaar werden ruim 248.000 auto's aan de man gebracht. Dit betekende een daling op jaarbasis van een kwart, aldus brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging. De verkoop van lichte bedrijfswagens zakte met een nagenoeg gelijk percentage in.

Voor het hele jaar gaan de brancheorganisaties uit van 350.000 verkochte nieuwe personenwagens. Dit was eerder 425.000 voertuigen. De teller bij de bedrijfsauto's staat tot en met augustus op 40.000. Het zullen er dit jaar naar verwachting 58.000 worden.

De verkoopprestaties zijn volgens BOVAG en RAI Vereniging sterk afhankelijk van de ontwikkelingen rond het coronavirus. In de laatste maanden van het jaar verwachten de organisaties verder nog een run op elektrische voertuigen door nieuwe bijstellingspercentages per 1 januari.

Fiscale bijtelling

Volgend jaar geldt voor zakelijke rijders 12 procent fiscale bijtelling voor het onbeperkte privégebruik van elektrische auto’s die gebruiken maken van batterijtechnologie. Dit percentage is van toepassing op de eerste 40.000 euro van de consumentenprijs. Dit jaar is dat nog 8 procent tot en met 45.000 euro. Verder zal de aanschafbelasting BPM op 1 januari voor veel personenauto’s op diesel en benzine wederom stijgen.

BOVAG en RAI Vereniging rekenen erop dat volgend jaar 400.000 nieuwe personenauto's verkocht zullen worden. Daarnaast zal voor 64.000 nieuwe bedrijfswagens een eigenaar worden gevonden.

Een vijfde van de nieuwe auto's die volgend jaar worden verkocht zal naar verwachting een elektrisch model zijn. Over de eerste drie kwartalen van dit jaar ligt dat percentage op 12 procent, waar dat vorig jaar 14 procent bedroeg.

Nieuws

menu