Verkoop nieuwbouw koopwoningen stijgt door

Verkoop nieuwbouw koopwoningen stijgt door ANP

De verkoop van nieuwbouw koopwoningen steeg in oktober verder door. Met 3313 verkochte woningen lag de afgelopen maand de verkoop 10 procent boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Dat meldt WoningBouwersNL, de branchevereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, op basis van verkoopcijfers van verzekeraars Woningborg, SWK en Bouwgarant.

Sinds de maand april is de belangstelling voor nieuwbouw koopwoningen toegenomen en ligt de verkoop elke maand "fors hoger dan het langjarig gemiddelde", merkt de vereniging. De nieuwbouwhuizen worden gekocht door huiseigenaren met veel overwaarde die profijt hebben van een lage rente, zegt Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker bij WoningBouwersNL.

Tot en met de maand oktober kwam het totaal aantal verkopen dit jaar uit op 28.525 woningen, 14 procent meer dan een jaar geleden. Toen werden veel verkopen noodgedwongen uitgesteld door de impasse op de woningmarkt door de stikstofcrisis en de problemen door PFAS, de giftige stoffengroep in de bodem.

Zorgen over de toekomst

WoningBouwersNL verwacht dat de laatste twee maanden van dit jaar de verkopen op eenzelfde lijn zullen zitten met het gemiddelde de afgelopen vijf jaar. De vereniging schat de totale verkoop van nieuwbouw koopwoningen dit jaar op 34.000 tot 35.000 woningen.

Volgens de vereniging treft de coronacrisis de kopers van nieuwbouwwoningen nauwelijks, omdat dit vaak mensen zijn met een vaste baan. De belangstelling voor nieuwbouwwoningen ligt dit jaar 30 tot 50 procent hoger dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van Nieuwbouw Nederland, een website die het aantal nieuwbouwprojecten bijhoudt.

De vereniging uit nog wel zorgen over de toekomst. Zo wijzen gemeenten te weinig bouwlocaties toe om de woningbouwproductie te kunnen opvoeren en zijn er meer aanvullende, lokale regels die bouwprojecten duur en complex maken, waarschuwt de vereniging.

Vacatures

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Nieuws

menu