Veel minder autodiefstallen, toch gaat de verzekeringspremie omhoog. Dit is hoe dat kan

Het aantal autodiefstallen is sterk gedaald en er wordt minder gereden. Toch zijn de premies voor de WA beperkt casco-verzekering dit jaar gemiddeld met bijna 5 procent gestegen, meldt Autoverzekering.nl.

Het aantal autodiefstallen daalde tijdens de eerste helft van dit jaar met ruim 21 procent.

Het aantal autodiefstallen daalde tijdens de eerste helft van dit jaar met ruim 21 procent. Foto: ANP/HH

„Dat gaat eigenlijk tegen de verwachting in”, zegt verzekeringsexpert Jerry Poel van de prijsvergelijker. „Het afgelopen jaar werd vanwege de lockdown minder gereden. Het aantal autodiefstallen daalde tijdens de eerste helft van dit jaar zelfs met ruim 21 procent.”

De premiestijging is opmerkelijk omdat de gemiddelde premies voor de WA- en de Allrisk-verzekering vrijwel gelijk zijn gebleven in vergelijking met de gemiddelde premie vorig jaar.

Een WA beperkt casco-verzekering biedt naast de dekking voor wettelijke aansprakelijkheid ook vergoeding bij overmacht, bijvoorbeeld brand of diefstal. De Consumentenbond adviseert deze polis als de auto tussen de circa 6 en 10 jaar oud is.

‘Nog 20 procent minder verbruik dan voor corona’

Poel oppert dat verzekeraars de premie voor WA beperkt casco hebben laten stijgen om deze meer in de pas te laten lopen met de WA-verzekering. „De premies van WA-verzekeringen zijn tussen 2018 en 2019 flink gestegen. Dat is logisch, want WA-verzekeringen staan er al jaren om bekend dat ze minder winstgevend zijn voor verzekeraars dan andere dekkingen. Misschien vonden verzekeraars het verschil te klein worden. Tenslotte biedt WA beperkt casco ook echt wat meer.”

Volgens Poel zou normaal een premieverlaging wel voor de hand hebben gelegen, vanwege de daling van het aantal diefstallen. Volgens hem wordt bovendien nog steeds minder gereden dan voor corona.

„We hebben gekeken naar wat gebruikers op onze website gemiddeld invullen over het aantal kilometers dat ze rijden. Dat is 20 procent lager dan vroeger.”

Minder kilometers

Veel autorijders kunnen volgens Poel besparen door eens goed te kijken naar het aantal kilometers dat ze bij hun verzekeringsaanvraag hebben ingevuld. Dat is bij de meeste verzekeringen van invloed op de premie. „Vaak zijn mensen ook vergeten wat ze ooit hebben ingevuld. Dan kan blijken dat je nu inmiddels veel minder rijdt.”

Voor het onderzoek is gekeken naar de premies voor een aantal bestuurders van 29, 48, 58 en 73 jaar en verschillende voertuigen (Suzuki Swift (2011), Fiat Bravo (2008), Volkswagen Lupo (1999), Volkswagen Golf (1998), Renault Laguna (1997).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Auto's