Krijgen starters een voet tussen de deur op de woningmarkt? De Hypotheker denkt van wel en ziet meer hypotheekaanvragen door jongeren

.

. Foto: ANP

De kansen lijken te keren voor starters op de woningmarkt. Volgens adviesketen De Hypotheker was ruim een kwart (27 procent) van alle aanvragen in januari afkomstig van huizenkopers tot en met 28 jaar.

Deze groep kopers vroeg ook veel vaker dan een jaar geleden een hypotheek aan. Het aantal jonge huizenkopers is dus toegenomen, ondanks de gestegen hypotheekrente en verminderde leencapaciteit.

Daartegenover staat een aantal verzachtende factoren: het woningaanbod is ruimer, er zijn minder bezichtigingen en het aantal (over)biedingen daalt. Volgens Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker, krijgen jongeren geleidelijk een voet tussen de deur op de woningmarkt.

Desondanks denkt driekwart dat het een ongunstig moment is om een huis te kopen. Bijna de helft van de jonge woningzoekers verwacht zelfs binnen twee jaar geen huis te kunnen vinden.

Het gemiddelde hypotheekbedrag van kopers tot en met 28 jaar ligt op 276.000 euro. Dat is vijftigduizend euro minder dan de doorsnee verkoopprijs in Friesland. Luiten: ,,Het is dan ook cruciaal dat er meer betaalbare woningen worden gebouwd, zodat steeds meer jonge huizenkopers de mogelijkheid hebben om in te stromen op de woningmarkt.’’