Vastgoedfonds Eurocommercial is blikvanger op Damrak

Vastgoedfonds Eurocommercial is blikvanger op Damrak ANP

Winkelvastgoedfonds Eurocommercial Properties was vrijdag een van de grote winnaars op de beurs in Amsterdam, waar de toonaangevende AEX-index met verlies het weekend inging. Bij de andere grote beurzen in Europa was eveneens sprake van minnen. Beleggers zochten naar richting na de wijziging van het inflatiebeleid door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Onder het nieuwe beleid zal de Fed de rente minder snel verhogen om de inflatie in te dammen.

Eurocommercial Properties (plus 5,1 procent) eindigde met afstand bovenaan in de lijst van de middelgrote fondsen. Het winkelvastgoedfonds heeft in de afgelopen twaalf maanden minder huur opgehaald door de coronacrisis. Topman Jeremy Lewis noemde de huurincasso over de afgelopen periode echter "solide". In het afgelopen kwartaal werd 78 procent van de huur opgehaald en in juli was dat 93 procent.

Verder is bekend geworden dat baggeraar Boskalis samen met spooraannemer Swietelsky aan de slag gaat met de verlening van de metrolijn in Hoek van Holland. Boskalis ging in de MidKap 1 procent vooruit.

Vivoryon

De AEX sloot uiteindelijk 1 procent in de min op 556,80 punten. De MidKap won wel 0,1 procent, tot 810,36 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 0,6 procent.

Bij de kleinere fondsen aan het Damrak steeg Vivoryon een kleine 10 procent. De in Amsterdam genoteerde Duitse biotechnoloog wil een Nederlands bedrijf worden om nieuwe investeerders aan te trekken. Laadpalenmaker Alfen klom ook fors, met een plus van bijna 6 procent, na een stevige verhoging van het koersdoel door Berenberg.

HAL

HAL verloor op zijn beurt afgerond 3 procent. De investeerder wordt geraakt door de gedaalde beurskoersen van optiekconcern GrandVision en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis vanwege de coronacrisis en zag de waarde van zijn beleggingen dalen.

Elders in Europa trok Norwegian Air de aandacht. In Oslo raakte de luchtvaartmaatschappij bijna een tiende aan beurswaarde kwijt. De Noorse prijsvechter vreest voor zijn voortbestaan. Norwegian geniet overheidssteun, maar de spaarpot van het bedrijf is naar verwachting begin volgend jaar leeg. Voor die tijd is extra geld nodig, anders dreigt een faillissement.

De euro noteerde op 1,1902 dollar, tegenover 1,1827 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie stabiliseerde in prijs tot 43,04 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 45,05 dollar per vat.

Nieuws

menu