Vandaag is alle in Friesland geproduceerde groene energie op (maar gelukkig kunnen we er steeds langer mee)

Als we in Friesland alleen maar duurzame energie zouden gebruiken die we in eigen provincie opwekken, dan was vandaag alle energie op. In de overgang van fossiel naar groen moet die datum steeds verder worden opgeschoven naar uiteindelijk 31 december in 2050. Op talloze plekken wordt daaraan gewerkt. Op het Bildt bijvoorbeeld door de Bildtse Energie Coöperatie.

Simon Visbeek op een van de zonnedaken van de Bildtse Energie Coöperatie. De coöperatie wil elk jaar een nieuw zonnedak openen om zo steeds meer lokaal duurzame energie te produceren.

Simon Visbeek op een van de zonnedaken van de Bildtse Energie Coöperatie. De coöperatie wil elk jaar een nieuw zonnedak openen om zo steeds meer lokaal duurzame energie te produceren. Foto: Catrinus van der Veen

Oké, het is natuurlijk niet echt zo dat er vanaf vandaag alleen nog maar uit fossiele bronnen opgewekte stroom uit het stopcontact komt. Groene energie wordt over het hele jaar opgewekt. Maar als je alle in de provincie opgewekte groene stroom in een hele grote batterij zou stoppen dan zou die vandaag, maandag 24 april, leeg zijn.