Van catering naar schoonmaak: hoe corona je carrière verandert

De horeca is dicht. De evenementenbranche ligt stil. Sommige ondernemers verhuren hun werknemers aan branches waar handen te kort zijn: in de schoonmaak, de zorg en bouwsector.

Na 28 jaar in de catering, werkt Douwe Talhout nu voor een schoonmaakbedrijf.

Na 28 jaar in de catering, werkt Douwe Talhout nu voor een schoonmaakbedrijf. FOTO NIELS WESTRA

Douwe Talhout (49) uit Leeuwarden werkte tot juli dit jaar bij catering/partyservice Onder de Luifel in zijn woonplaats. Hij begon er op zijn 21ste. Met de bestelbus bracht hij lunches en warme maaltijden naar klanten. Eind april werd hij gedetacheerd bij schoonmaakbedrijf NIVO Noord. Na een paar maanden boden ze hem daar een baan aan.

,,Na 28 jaar bij dezelfde baas was het tijd voor iets anders”, vertelt hij. ,,En door corona kon ik deze stap zetten.” Voor zijn oude werkgever was het niet ongunstig dat er weer een vaste kracht vertrok, zegt hij. ,,Al klinkt dat raar. Maar het is gewoon zo dat mensen in vaste dienst in deze tijd op de begroting drukken. Al vonden ze het jammer dat ik weg ging.”

‘Win-win’

Bij NIVO is hij servicemedewerker logistiek. ,,Ik verwerk bestellingen en bezorg desinfectiezuilen, handzeepjes en handgels bij klanten.” Daarnaast springt hij twee keer per week ook bij in het specialistische schoonmaakwerk. ,,Help ik mee met het reinigen van vloeren of glazenwassen.” Het bevalt hem prima. ,,Het is even wennen, maar ik heb nu betere werktijden dan in de horeca.”

Onder de Luifel had tijdens de eerste lockdown veertien mensen in dienst. De helft ervan vond tijdelijk werk elders, vertelt directeur-eigenaar Huib Jan de Graaf. ,,We voelden er niks voor om mensen naar huis te sturen en moesten wat bedenken. Onze werknemers wilden ook niet thuiszitten. We hebben ze tegen kostprijs gedetacheerd in de zorg en schoonmaakbranche, waar ze wel wat extra handjes konden gebruiken. Daardoor werd het win-win.”

Momenteel telt Onder de Luifel elf werknemers en iedereen is nu op de werkvloer aan de slag. ,,We bezorgen de nodige monolunches bij bedrijven waar de kantine gesloten is, maar waar nog wel mensen op kantoor werken. En veel snertpakketten met handgerookt spek en roggebrood. Werkgevers geven die aan hun werknemers om ze in deze tijden een hart onder de riem te steken.”

Lange tokkelbaan

Mede-eigenaar Jan de Roos van trainingscentrum de Mannen van Buiten in Appelscha huurt vijf van zijn 25 werknemers uit aan Funcha! in Bunnik. Deze onderneming bouwt wereldwijd klimparken (een houten klimtoren met palen waarnaar je gezekerd kunt klimmen red.) en –bossen. De Roos: ,,Wij ontwerpen en bouwen ook van dat soort attracties, maar het is niet onze hoofdactiviteit.”

Hij kwam in contact met Funcha, omdat hij in Appelscha een lange tokkelbaan wil bouwen. ,,Zij bleken onvoldoende personeel te hebben en zo kwamen we op het idee om mensen van ons uit te lenen.” De Mannen van Buiten is een financieel gezond bedrijf, aldus De Roos: ,,Wij redden het nog en kunnen nog wel even vooruit. De detachering is vooral nuttig, omdat je elkaar versterkt met extra kennis.”

De vijf werknemers volgden deze week een training en gaan de komende maanden om de twee weken op projectbasis aan de slag in het buitenland. Een van hen is Bob de Vent (26), die outdoor-instructeur is en ook veel bouwklussen uitvoert. Hij ziet zijn detachering als een ,,mooie kans om meer bouwervaring’’ op te doen.

'De drijfveer ligt in het avontuur en het plezier dat we met elkaar aangaan'

,,De core business van Funcha is het bouwen van klimparken en klimbossen. Ze kunnen moeilijk aan goed personeel komen, omdat het bouwen van een klimpark gespecialiseerd werk is. Je werkt op hoogte met machines. Fysiek en intensief ook. Daarom werken we ook twee weken op en twee weken af.”

De klussen zullen vermoedelijk in Ierland, Engeland en de Verenigde Staten plaatsvinden. ,,Financieel is dit voor het bedrijf mooi meegenomen, maar dat is niet de drijfveer’’, zegt De Vent. ,,Die ligt in het avontuur en het plezier dat we met elkaar aangaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus