Van Keimpema voorzitter Europese melkveehouders

Sieta van Keimpema.

Sieta van Keimpema. Foto: Jacob van Essen

Sieta van Keimpema uit Nes (H) is gekozen tot voorzitter van de European Milk Board (EMB).

Van Keimpema is al geruime tijd vicevoorzitter van deze belangenorganisatie voor de Europese melkveehouders. De in 2006 opgerichte EMB lobbyt vooral in Brussel om melkveehouders meer mogelijkheden te geven om te kunnen sturen op een kostendekkende melkprijs. Voor dit doel heeft de EMB het marktverantwoordelijkheids-programma, een plan waarbij boeren bij een lage melkprijs de mogelijkheid krijgen om op vrijwillige basis de melkproductie te verlagen tegen een bepaalde vergoeding.

Crisis-instrument

Van Keimpema is blij dat het Europees Parlement vorige week dit plan in grote lijnen heeft omarmd en vindt dat dit crisis-instrument opgenomen moet worden in het nieuwe gemeenschappelijke Europese landbouwbeleid (GLB). Het parlement, de Europese landbouwministers en de Europese Commissie beginnen binnenkort met de onderhandelingen over dit nieuwe GLB.

Dutch Dairymen Board en Farmers Defence Force

De EMB is een koepelorganisatie van landelijke organisaties. In Nederland is dat de Dutch Dairymen Board (DDB) waar Van Keimpema eveneens voorzitter van is. Daarnaast is ze sinds vorig jaar ook bestuurslid en woordvoerder van Farmers Defence Force. Volgens haar zijn de werkzaamheden goed te combineren. ,,Bij FDF houd ik me naast melkveehouderij ook bezig met andere agrarische sectoren en eigenlijk overal speelt dezelfde problematiek: alles en iedereen wil wat van de boer, maar die wensen worden niet vertaald in passende opbrengstprijzen.”