Vakbonden kondigen acties aan bij eierdozenfabrikant Huhtamaki in Franeker

FOTO SHUTTERSTOCK

Vakbonden FNV en CNV kondigen acties aan bij eierdozenfabrikant Huhtamaki in Franeker. Een eindbod van de Finse werkgever werd door vakbondsleden van tafel geveegd.

Er is een ultimatum van woensdag 4 november aan de werkgever gesteld om met een beter bod dan de aangeboden 2,2 procent loonsverhoging richting de werknemers te komen. De werknemers eisen een structurele loonsverhoging van 5 procent.

De 200 medewerkers werken in ploegendiensten en hebben daarbij te maken met zware werkomstandigheden, zo stelt FNV. „Het steekt de medewerkers dat de werkgever daarover geen afspraken wil maken.” Daarnaast spelen ook structureel overwerk en een te hoge werkdruk een rol. Die hoge werkdruk komt volgens FNV door een tekort aan gekwalificeerd personeel vanwege de opleidingsstop die het Finse bedrijf heeft ingevoerd.

Ook willen de werknemers dat het pensioenakkoord wordt nageleefd en dat zij drie jaar voor hun AOW-leeftijd zouden moeten kunnen stoppen met werken, waarbij de werkgever een financiële bijdrage van 21.200 euro op jaarbasis levert.

Deze zomer zou er sprake zijn geweest van hittestress (door koelcabines die niet werkbaar zijn). „Werknemers moeten dan onder veel te hoge temperaturen het werk verrichten. Daarnaast is er nog steeds sprake van ongezonde luchtkwaliteit. Dit maakt de werkomstandigheden extra belastend”, zegt FNV-bestuurder Liza van Nuysenburg.

De vakbonden willen afspraken maken in een nieuwe 1-jarige cao, die zou van 1 juni 2020 tot 1 juni 2021 moeten lopen.

Vacatures

Systeembeheerder procesautomatisering

Attero

Medewerker klantcontact Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

TIG lasser

Mubo Metaal bv

Nieuws

menu