Vakbond FNV vreest ontslagen bij technologiebedrijf Sparck (voorheen Neopost) in Drachten: 'Waarom sluit je anders een sociaal plan af?'

FNV Metaal is boos op de directie van technologiebedrijf Sparck (voorheen Quadient en daarvoor Neopost) in Drachten. De vakbond is buitenspel gezet bij het opstellen van een sociaal plan.

Werknemers van Sparck met de ondertekende petitie. FOTO FNV

Werknemers van Sparck met de ondertekende petitie. FOTO FNV

Wat is er aan de hand? Het technologiebedrijf was eigendom van het Franse bedrijf Quadient. Dat verkocht de verpakkingsmachine-activiteiten QTBV in juni van dit jaar aan de Amsterdamse investeringsmaatschappij Standard Investment. Daarbij is afgesproken dat de productie van postsorteermachines wordt afgestoten. Enveloppen zijn een uitstervend ras en daarvoor in de plaats wil het bedrijf zich volledig richten op geavanceerde inpakmachines.

Tot zover geen probleem. Die omslag kan zelfs op lof rekenen bij de FNV. Maar volgens de vakbond zouden er zomaar eens ontslagen kunnen vallen bij deze herstructurering. Het bedrijf, dat inmiddels de naam Sparck draagt, heeft volgens FNV-woordvoerder Masja Zwart daarnaast pas op het laatste moment contact gezocht met de vakbond over een sociaal plan dat al was opgesteld door de directie en de ondernemingsraad.

'Onze leden willen een fatsoenlijk plan, want er komt veel op ons af'

,,Dat moet je tijdig doen, op het moment dat een vakbond nog invloed kan uitoefenen op het besluit’’, aldus Zwart. ,,In de cao staat dat een sociaal plan met vakbonden moet worden afgestemd, maar de contracten lagen al klaar en er was een sociaal plan voor drie jaar bekokstoofd. Dat gaat te ver, vinden wij. Ze sluiten dat achter ieders rug om af en wij kennen de impact daarvan helemaal niet. Worden er mensen ontslagen? De directie zegt van niet, maar waarom sluit je anders een sociaal plan af?’’

De FNV heeft gesprekken gevoerd met werknemers die inspraak willen hebben, maar volgens Zwart wil de directie van Sparck daar niet aan. ,,Onze leden willen een fatsoenlijk plan, want er komt veel op ons af. Zij moeten solliciteren op andere functies, een nieuwe opleiding volgen, noem maar op.’’

Er zullen ook genoeg medewerkers zijn die niet meekunnen in de nieuw ingeslagen weg. Het raakt volgens Zwart alle ruim 200 werknemers: van research tot productie. ,,Wij verwachten daarom wel ontslagen. En dat kan ook, maar dan moet je wel willen onderhandelen over de gevolgen daarvan.’’

Actie

De FNV heeft dinsdagmiddag bij de bedrijfspoort in Drachten een actie gehouden. Werknemers konden hun handtekening zetten onder een petitie, die binnenkort aan de directie wordt aangeboden. Er zijn meer dan honderd handtekeningen verzameld en dat worden er naar verwachting nog meer.

Vrijdag is er een zitting bij de Sociaal-Economische Raad (SER) in Den Haag. ,,Sparck moet zich houden aan de overlegregels en de SER gaat hier een oordeel over geven.’’ De SER kan Sparck op de vingers tikken, maar er is geen boete verbonden aan een uitspraak, die Zwart over enkele weken verwacht.

Directeur Kees Oosting van Sparck Technologies is om een reactie gevraagd, maar hij was wegens vakantie niet beschikbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Werken
Arbeidsmarkt