Vakbond CNV blijft pleiten voor een werkweek van vier dagen. Voorzitter Piet Fortuin uit Drachten: 'Het geeft meer lucht en levert miljarden op'

CNV blijft pleiten voor een werkweek van 30 uren. Uit nieuw onderzoek blijkt volgens de vakbond dat dit dé oplossing is voor de vastlopende arbeidsmarkt.

CNV-voorman Piet Fortuin.

CNV-voorman Piet Fortuin. Foto: Jilmer Postma

Het is niet de eerste keer dat het CNV met deze oproep komt. De vakbond riep eind 2019 al dat het goed voor Nederland zou zijn om het fulltime werken - tussen de 36 en 40 uur - wat meer los te laten. Het zou, zei de Drachtster voorzitter Piet Fortuin destijds in interviews, ziekteverzuim en burn-outs moeten voorkomen en leiden tot een betere balans tussen werk en privé.

‘Het wringt steeds meer’

Nadien kwam de bond vaker naar buiten met onderzoeken waaruit zou blijken dat er veel draagvlak is voor een kortere werkweek. Zo ook donderdag. Opiniepeiler Maurice de Hond voerde in opdracht van CNV een onderzoek uit onder 3000 werkenden. Meer dan de helft (54 procent) verwacht dat over tien jaar een werkweek van 30 uren de norm is. Bijna de helft vindt vijf dagen werken niet meer van deze tijd.