Timmerfabriek Vadeko in Winsum wil uitbreiden

Houtskeletbouwer Vadeko in Winsum wil fors groeien. Om dat mogelijk te maken, heeft de Haagse zakenbank NIBC zich ingekocht.

foto vadeko

foto vadeko

Tijdens de vorige crisis kreeg Vadeko het zwaar te verduren. In 2013 bezweek het bedrijf onder zijn schulden. Werknemer Wiebe Postma wist daarna samen met Mark Timmer van Domestic Prefab Houtconstructies uit het Drentse Geesburg de Friese timmerfabriek te kopen. 

Destijds werkten er veertig mensen, inmiddels zijn het er honderd. Tegenwoordig boekt Vadeko een jaaromzet van rond de 15 miljoen euro. Dat kan beter, vinden Postma en Timmer. Hun houtskeletbouw past immers heel goed in de meer fabrieksmatige aanpak van woningbouw die in opgang is.

Van Wijnen bijvoorbeeld, investeert 50 miljoen euro in een nieuwe huizenfabriek in Heerenveen en Spaansen nam dit najaar in Harlingen een fabriek met metselrobots in gebruik. Vadeko zit iets anders in de markt. Het bedrijf ontwerpt en produceert gevels, dakelementen en complete casco’s voor huizen van hout.

Tot aan 2030 moeten er zo’n miljoen nieuwe huizen bijkomen. Een groot deel van die nieuwbouw krijgt nu al geprefabriceerde daken, maar nog geen 5 procent bestaat helemaal uit houtskeletbouw, stelt Postma. Hij ziet dus een groeimarkt.

Vadeko verwacht er jaarlijks nog wel ruim 50.000 vierkante meter aan gevelelementen bij te kunnen produceren. Daarvoor moet de fabriek aan de Sint Michaelsberch wel worden uitgebreid. Sinds dit voorjaar staat er al wel een evenemententent waarin wordt geproduceerd. Dat verdient een structurele oplossing. Bovendien moet er in de toekomst een nieuwe productielijn bijkomen.

Om de benodigde miljoenen te kunnen vergaren, verkochten Postma en Timmer een minderheidsaandeel in hun bedrijf aan NIBC. Deze zakenbank, zelf afgelopen zomer overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone, ziet wel brood in de duurzame ambities van Vadeko. 

,,Vadeko is goed gepositioneerd voor verdere uitbreiding’’, stelt directeur Brigitte van der Maarel van NIBC Mezzanine & Equity Partners. De deal werd begeleid door Marktlink Fusies en Overnames in Drachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie