VS onderzoeken klachten over NXP-chips van concurrent

VS onderzoeken klachten over NXP-chips van concurrent ANP

De Amerikaanse overheid opent een onderzoek naar halfgeleiders van het Eindhovense chipbedrijf NXP. Volgens de Taiwanese concurrent MediaTek gebruikt NXP onrechtmatig zijn gepatenteerde technologie, dus wil het bedrijf een Amerikaans importverbod op bepaalde chips. De Amerikaanse International Trade Commission gaat de klachten nu onderzoeken.

Volgens MediaTek gaat het om schendingen van vijf patenten. Die zouden de technologie beschrijven van microprocessoren en sensoren die NXP maakt voor entertainmentsystemen en navigatiesystemen in auto's.

De International Trade Commission onderzoekt ook de Duitse auto-onderdelenfabrikant Continental en het technologiebedrijf Bosch wegens de klachten. Daarnaast heeft het agentschap vragen uitstaan bij enkele Amerikaanse distributeurs van chips en elektronische componenten. Dat er een onderzoek is geopend, wil niet zeggen dat de Amerikaanse scheidsrechter voor handelsgeschillen de klachten van MediaTek ook gegrond vindt.

Continental benadrukte in een officiële reactie dat de Amerikaanse auto-industrie al maanden kampt met een tekort aan chips. Als MediaTek zijn zin krijgt en de import van NXP-halfgeleiders aan banden wordt gelegd, verergert dit volgens het Duitse concern die problemen alleen maar. Buitenlandse automerken zouden daarmee "een enorm voordeel" in de schoot geworpen krijgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie