VDL blijft de werkgelegenheid in zijn bussenfabrieken garanderen

De fabriek van VDL in Heerenveen.

De fabriek van VDL in Heerenveen. Foto: Simon Bleeker

Om de crisis te bezweren, grijpt VDL naar ongewone maatregelen. Het concern blijft het behoud van banen bij zijn busfabrieken in onder meer Heerenveen voorop stellen.

Samen met chemieconcern DSM bouwt VDL een van zijn fabrieken in Helmond om voor de productie van medische mondmaskers. Onder de naam Dutch PPE Solutions beginnen de partners volgende maand al met produceren. Het VDL-concern met 15.320 werknemers staat bekend om zijn flexibiliteit. Zo gaat over VDL Bus in Heerenveen (280 werknemers) het gerucht dat de bussenbouwers ook boten gaan maken.

Vestigingsdirecteur Ietze van der Meer kan die omschakeling echter niet bevestigen. Wel is het bouwproces van de bussen teruggebracht van twaalf naar zes stappen. ,,Deze plannen waren er al voordat we bekend waren met het coronavirus.’’ Volgens Van der Meer laat de impact van corona op zijn fabriek zich lastig voorspellen.

Vooral de tourincarbranche lijdt onder de pandemie. ,,We krijgen steeds meer de indruk verweesd te zijn en niet als een serieus onderdeel van de Nederlandse economie te worden beschouwd’’, schrijft voorzitter Theo Vegter van Bus Vervoer Nederland aan premier Mark Rutte.

Of alle 500 tourincarbouwers van VDL in Valkenswaard hun baan kunnen houden, is onzeker. De totale busdivisie werkt wel mee aan een oplossing. ,,Denk hierbij bijvoorbeeld aan collegiale uitleen tussen de VDL-bedrijven en het verschuiven van werkzaamheden tussen de verschillende vestigingen’’, meldt de directeur in Heerenveen.