VDL Heerenveen biedt vervroegd pensioen aan busbouwers

De fabriek van VDL in Heerenveen.

De fabriek van VDL in Heerenveen. Foto: Simon Bleeker

VDL biedt oudere medewerkers van zijn busdivisie de mogelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan. Er is te weinig werk.

Volgens vakbond FNV komen zo’n 70 tot 80 medewerkers in aanmerking voor de zogenoemde maatwerkregeling. VDL houdt het op ‘enkele tientallen’. Medewerkers konden gisteren op verschillende locaties informatie krijgen over de regeling. Die is opengesteld voor medewerkers die geboren zijn voor 1958.

Beëindiging van het dienstverband vindt plaats voor 1 januari 2022. De regeling voorziet in een aanvulling op de WW-uitkering tot 100 procent van het salaris. ,,De eerste reacties van medewerkers zijn positief”, zegt FNV-bestuurder Peter Reniers. Medewerkers kunnen op basis van vrijwilligheid van de regeling gebruikmaken.

VDL bestrijdt dat de vertrekregeling onderdeel is van een plan om de busdivisie te saneren. Het bedrijfsonderdeel, met een fabriek in Heerenveen, verkeert in zwaar weer. Sinds de uitbraak van corona is er minder zicht op nieuwe orders voor touringcars en openbaar vervoerbussen.