Unibail uitblinker in dieprode AEX

Unibail uitblinker in dieprode AEX ANP

De Europese beurzen stonden donderdag diep in het rood. De vrees voor de negatieve economische impact van de strengere coronamaatregelen in veel Europese landen zorgde voor een brede verkoopgolf. Ook nam de hoop op een nieuw steunpakket in de Verenigde Staten af nadat de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin had verklaard geen deal te verwachten voor de presidentsverkiezingen. Op het Damrak was Unibail-Rodamco-Westfield een uitblinker na verzet tegen een aandelenuitgifte van het bedrijf.

De AEX-index op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 2 procent kwijt op 560,73 punten. De MidKap zakte 1,6 procent tot 838,38 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 2,9 procent in.

Unibail-Rodamco-Westfield voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een winst van dik 7 procent. Een groep aandeelhouders onder aanvoering van voormalig Unibail-baas Léon Bressler roept medeaandeelhouders op tegen de plannen voor een aandelenuitgifte te stemmen. Het winkelvastgoedfonds wil voor 3,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven om de schuldenlast terug te dringen. Grootste dalers waren olie- en gasconcern Shell en uitzender Randstad met verliezen van rond 4 procent.

CM.com

ABN AMRO zakte 2,5 procent. Het Openbaar Ministerie heeft het witwasonderzoek tegen het concern bijna afgerond. Hierdoor kunnen volgens De Telegraaf de onderhandelingen over een schikking met de bank beginnen. Analisten vermoeden dat de schikking op zo'n 400 miljoen zal uitkomen.

Op de lokale markt klom CM.com 5 procent. Het technologiebedrijf heeft weinig last van de coronacrisis en zag de kwartaalomzet fors stijgen. Chiptoeleverancier RoodMicrotec, die ook met cijfers kwam, steeg 3,8 procent.

Roche

Ryanair verloor ruim 3 procent in Dublin. De Ierse budgetmaatschappij schroeft de capaciteit in de wintermaanden fors terug vanwege de nieuwe coronarestricties en dalende vraag naar tickets. Concurrenten easyJet en Lufthansa zakten dik 5 procent en in Amsterdam verloor Air France-KLM 3 procent.

In Zürich daalde Roche 3 procent. De Zwitserse farmaceut profiteerde afgelopen kwartaal van de verkoop van nieuwe medicijnen en coronatests. Wel kampte het bedrijf met meer concurrentie van goedkope kopieën van oudere medicijnen en het effect van patiënten die zorg meden door de coronapandemie.

De euro was 1,1704 dollar waard, tegen 1,1757 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent minder op 40,44 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 42,74 dollar per vat.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu