Uitbreiding Tyson Foods in Oosterwolde levert 160 nieuwe banen op

Kippenvleesverwerker Tyson Foods verdrievoudigt zijn productie in Oosterwolde. De bouw van een derde productiehal levert 160 nieuwe banen op.

De bouw van de nieuwe fabriekshal is inmiddels begonnen.

De bouw van de nieuwe fabriekshal is inmiddels begonnen.

De Amerikaanse multinational Tyson Foods nam in 2019 de locatie aan de Houtlaan in Oosterwolde over van het Braziliaanse BRF. Er worden kippenvleesproducten gemaakt als kant-en-klare nuggets en cordon bleus, onder meer voor horeca en detailhandel. Er is ook een lijn voor vegetarische producten.

Het bedrijf begon onlangs met de bouw van een nieuwe hal van zo’n 10.000 vierkante meter, pal naast de huidige twee hallen aan de Houtwal. Twee nieuwe productielijnen moeten de capaciteit verdrievoudigen, vertelt operationeel directeur Dalvi Rudeck: waar nu nog 20 miljoen kilo eindproduct per jaar wordt gemaakt, moet die hoeveelheid met de nieuwe hal zijn gegroeid tot 60 miljoen kilo. In de nieuwe hal worden dezelfde soort snackproducten gemaakt als die welke Tyson nu ook al in Oosterwolde produceert.

Het bedrijf voert het kippenvlees aan van slachterijen uit landen als Thailand en Brazilië. Na de bereiding in Oosterwolde wordt een groot deel van de producten weer geëxporteerd. ,,We bedienen de Nederlandse markt, maar onze producten gaan ook naar landen als het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Spanje.”

Tyson is vooral in Amerika en Azië groot. De locatie in Oosterwolde, die onder vorige eigenaren vooral bekend was van het merk Friki, is de enige Tyson-fabriek op het Europese vasteland. De nieuwe hal wordt volgens Rudeck hypermodern. Zo gebeurt het verhittingsproces met inductie in plaats van gas en zijn er ook veel andere maatregelen om het milieu te sparen. De toiletten worden doorgespoeld met regenwater en op het dak komen zonnepanelen. ,,Het wordt een van de groenste productielocaties van Europa.”

Rudeck spreekt van een voorbeeldproject voor het gehele Tyson-concern. Ook de twee bestaande fabriekshallen in Oosterwolde, die gezamenlijk ongeveer 15.000 vierkante meter groot zijn, zouden op termijn op een vergelijkbare wijze kunnen worden gemoderniseerd.

Het bedrijf telt op dit moment zo’n 190 fte, voornamelijk mensen die fulltime in dienst zijn. Rudeck verwacht met de uitbreiding te groeien tot 350 fte. Op werkdagen is het bedrijf 24 uur in productie, in het weekend ligt het stil. De productie gebeurt afhankelijk van de drukte in twee of drie ploegendiensten: in de zomer is de vraag naar de kipsnacks (voor onder meer de barbecue) groter dan in de winter.

De nieuwbouw kost zo’n 50 miljoen euro. Aannemer Dijkham Bouw uit Nijkerk begon in januari met de werkzaamheden, die in de zomer van 2022 klaar moeten zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie