Voormalige exploitanten van het Fries paardencentrum in Drachten zijn failliet

De voormalige exploitant van het Fries Congres & Paardencentrum in Drachten is op eigen verzoek failliet verklaard. De pandemie zorgde voor het laatste zetje.

Vaccinatielocatie Fries Congres & Paardencentrum in Drachten.

Vaccinatielocatie Fries Congres & Paardencentrum in Drachten. FOTO KAPPERS MEDIA

Johannes Brandsma en zijn medevennoot maakten voor hun vennootschap onder firma (VOF) J.B.G. Brandsma Beheer deze week de moeilijke gang naar de faillissementsrechter in Leeuwarden. ,,De activiteiten lagen al een poosje stil’’, zegt curator Harry Poort. ,,Maar het paardencentrum is nog gewoon open. Er wordt momenteel volop geprikt door de GGD. Het is geloof ik zelfs het op twee na grootste vaccinatiecentrum van Friesland.’’

Brandsma werkte aanvankelijk als directeur van het paardencentrum en het bijbehorende hotel en cateringbedrijf. In 2010 besloten hij en zijn medevennoot het complex te huren van de stichting Esbo van de zakenlui Jan Boomsma (1950-2021) uit Opeinde en Lieuwe Steendam (1944-2015) uit Drachten.

Evenals de twee toenmalige eigenaren wilden de nieuwe uitbaters proberen het paardencentrum rendabel te maken door er meer activiteiten te organiseren. Volgens het bestemmingsplan mogen er echter voornamelijk evenementen met paarden gehouden worden.

Twaalf keer per jaar mag er ook iets anders, bijvoorbeeld een concert of een theatervoorstelling, maar dat is volgens Brandsma onvoldoende. Hij stelde voor om 36 evenementdagen toe te staan. De gemeente Smallingerland wilde daar niet in meegaan. Een meerderheid van de ruim 240 omwonenden bleek niks voor Brandsma’s plannen te voelen, zo leerde een enquête.

Ze vreesden verkeersoverlast en geluidshinder. Die weerstand heeft een achtergrond. Zo leidde een kerstconcert van Tom Parker in 2007 tot een verkeerschaos. De 3400 concertbezoekers hadden grote moeite om het Fries Congres & Paardencentrum te bereiken. Her en der langs de routes door de wijken De Drait, De Trisken en Himsterhout stonden auto’s geparkeerd.

Brandsma en zijn zakenpartner kochten uiteindelijk het congrescentrum, maar moesten de panden later ook weer verkopen. Door de exploitatieproblemen waren de beide ondernemers achter de nu omgevallen VOF al in de schuldsanering beland. ,,Door de lockdown waren helemaal geen evenementen meer mogelijk’’, zegt curator Poort. ,,Dat heeft ze de genadeklap gegeven. Dat heeft ze doen besluiten om zelf het faillissement aan te vragen.’’

De hele gang van zaken is Johannes Brandsma niet in de koude kleren gaan zitten. ,,We hebben hier veertien jaar voor gestreden’’, zegt hij. ,,Maar ik wil er op dit moment verder niks over zeggen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Faillissement