UWV waarschuwt: werkgevers lopen kans op terugvordering volledige voorschot loonsteun als ze niet zelf definitieve berekening aanvragen

FOTO ANP

Nog maar 43,1 procent van de werkgevers in Friesland heeft tot nu toe de definitieve berekening van hun NOW-tegemoetkoming aangevraagd. Veel werkgevers weten niet dat zij dat zelf moeten doen. Dat stelt het UWV op basis van onderzoek onder meer dan 5400 werkgevers die coronasteun aanvroegen.

Ondertussen nadert de deadline voor het definitief vaststellen van de hulp in de eerste aanvraagperiode van de loonsteun. „Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot”, waarschuwt het UWV.

De definitieve berekening is nodig om te bepalen op welke definitieve tegemoetkoming werkgever recht heeft. Daarvoor wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies.

Ruim 139.000 werkgevers vroegen van begin april tot eind mei 2020 via de NOW-regeling een tegemoetkoming in de loonkosten aan. Het aanvragen ervan en het ontvangen van het voorschot waren de eerste stappen, maar om het definitieve steunbedrag te bepalen moeten aanvragers dus zelf de berekening aanvragen. Van de ruim 139.000 werkgevers hebben op dit moment zo’n 60.000 een definitieve berekening voor de eerste steunperiode aangevraagd, de rest deed dit nog niet.

Voor Friesland gaat het om 2481 van de 4361 werkgevers die de definitieve berekening nog niet hebben aangevraagd. Dit kan nog tot en met 31 oktober 2021. Volgens het UWV kunnen werkgevers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben bovendien een ander probleem: het is namelijk erg druk bij boekhouders en accountants momenteel.

Nieuws

Meest gelezen