UWV waarschuwt voor groei van Friese werkloosheid in 2021

Tot nu toe zijn vooral flexwerkers door de coronacrisis getroffen, maar uitkeringsinstantie UWV vreest dat er in Friesland ook vaste banen aan zullen geloven.

Alleen de 14.900 supermarktbanen in Friesland zijn veilig voor krimp.

Alleen de 14.900 supermarktbanen in Friesland zijn veilig voor krimp. ANP OLAF KRAAK

Op dit moment zit ruim 4 procent van de 332.000 Friezen tellende beroepsbevolking zonder werk, zo blijkt uit het vandaag verschenen regiorapport van het UWV. Als Friesland de landelijke trend volgt, dan kan dat de komende maanden uitlopen naar bijna 6 procent of in het geval van een totale lockdown zelfs 8,5 procent.

Die sombere prognose stoelt ook op het idee dat een deel van de bedrijven die het dankzij overheidssteun nog draaiende kunnen houden, uiteindelijk toch zullen sneuvelen. De steunmaatregelen zijn weliswaar opnieuw verlengd, maar daar komt uiteindelijk wel een einde aan, zo waarschuwt het UWV.

Abrupte stilstand

Voordat de pandemie eerder dit jaar toesloeg, zat de Friese economie al in een vertraging. Alhoewel de provincie nog relatief mild door corona werd getroffen, kwam de arbeidsmarkt er in het eerste kwartaal abrupt tot stilstand. Bedrijven die noodgedwongen op slot moesten, loosden massaal hun flexibele schil.

Een op de drie Friese werknemers heeft zo’n los-vast arbeidscontract. Dat gaat dus om een grote groep. Het zijn vaak lager opgeleiden, migranten en jongeren. Ze werden massaal door hun bazen de laan uitgestuurd, 8 procent van de totale flexschil. Wat moesten zij?

Normaal leveren de zomermaanden veel extra werk op, maar dit voorjaar zagen de ambtenaren op de UWV-kantoren het aantal vacatures angstaanjagend snel verdampen. Tegelijk lieten zich meer Friezen registreren als werkzoekenden. Daarvan staan er nu 47.000 in de kaartenbakken.

Detailhandel food ziet corona-ellende aan zich voorbij gaan

ICT’ers zijn nog altijd zeer gewild en ook in de techniek, de zorg en het openbaar bestuur is nog wel werk. In andere beroepsgroepen is de concurrentie van werkzoekenden groot. De enige sector die corona-ellende volledig aan zich voorbij ziet gaan is de detailhandel food. Zeg maar de supermarkten, groenteboeren en slagers. Zij houden in Friesland 14.900 mensen aan het werk, slechts 6 procent van het totaal.

De 34.900 mensen in de bouw, de landbouw, onderwijs en zorg zijn relatief veilig. De 45.600 werkers in de metaal en industrie ontkomen niet helemaal aan de krimp. Daarentegen hebben de 42.600 werknemers in de horeca, sport, cultuur en recreatie het meest te vrezen. Dat geldt in iets mindere mate voor de 21.100 mensen die hun brood verdienen in de kledingwinkels, autohandel en overige dienstverlening.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie