UWV: er is nu officieel sprake van krapte op de arbeidsmarkt in Friesland

FOTO ANP

Omdat het aantal werkzoekenden telkens afneemt en er meer vacatures komen, hebben werkgevers moeite personeel te vinden. Volgens uitkeringsinstantie UWV is er in Friesland nu sprake van een krappe arbeidsmarkt.

En dat is voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2019 . Bij krapte is er meer vraag naar werkgelegenheid dan aanbod. Dat komt er dus op neer dat er veel vacatures zijn, maar weinig werkloosheid. Momenteel zit 2,2 procent van de Friese beroepsbevolking met een uitkering thuis. Het gaat in totaal om 7.536 uitkeringen.

In bijna alle beroepsgroepen in Friesland is sprake van krapte, behalve in de creatieve en taalkundige beroepen en ook pedagogische medewerkers hebben nog niet te maken met een krappe arbeidsmarkt.

Het aantal uitkeringen voor horecapersoneel daalde het hardst met bijna een kwart. Alleen in het onderwijs neemt het aantal WW-uitkeringen nog toe (ruim 5 procent). Dat laatste is gebruikelijk voor de zomermaanden. Tijdelijke contracten worden vaak aan het einde van het schooljaar beëindigd.

Nieuws

Meest gelezen