UWV: crisis zet 82.000 Friese banen op de tocht

Het UWV verwacht veel ontslagen in de horeca als gevolg van de coronacrisis.

Het UWV verwacht veel ontslagen in de horeca als gevolg van de coronacrisis. FOTO ANP/ROB ENGELAAR

Uitkeringsinstantie UWV verwacht dat de Friese arbeidsmarkt dit jaar stevig krimpt: 82.000 banen staan op de tocht.

Het gaat om bijna een derde van alle Friese werkers. Vooral uitzendkrachten en oproepkrachten zitten in de gevarenzone, maar ook mensen met vaste contracten in bijvoorbeeld de horeca , de cultuursector , de reisbranche en in de sport en recreatie lopen veel risico brodeloos te raken.

Landelijk gezien zit Friesland in de middenmoot van getroffen regio’s. Vooral in de regio rondom Amsterdam en delen van Limburg en Brabant krijgt de werkgelegenheid het zwaar te verduren. In het zwartste scenario van de UWV-analisten gaat daar 40 procent van alle banen verloren.

Uit de cijfers van het UWV blijkt dat de gevoelige sectoren ook voor de crisis al grotendeels steunden op flexkrachten. In april registreerde de uitkeringsinstantie al 830 Friese uitzendkrachten voor een WW-uitkering. Een nieuw UWV-rapport laat zien dat vooral de 10.000 werknemers in de Friese horeca zich schrap moeten zetten.

Lees ook [PREMIUM] 'Mokerslag' op komst in Friese economie: een op de drie werkenden verwacht economische klap

Verreweg het grootste deel van hen, 69 procent, is aangenomen met een flexibel arbeidscontract. De 11.700 werknemers van kleding- en schoenenzaken, kringloopwinkels en meubelzaken gaan eveneens moeilijke tijden tegemoet.

In de cultuur, sport en recreatie gaat het om 3100 werknemers. Daarvan bestaat 43 procent uit flexkrachten, veelal zzp’ers. Nu grote evenementen als Sneekweek en Oerol zijn afgelast, missen de podiumbouwers, geluidstechnici, beveiligers en cateraars hun reguliere inkomstenbronnen.

De Metaalunie verwacht dat er na de zomer zware klappen zullen vallen in de metaal- en technologische industrie (10.700 Friese banen), doordat het internationaal handelsverkeer lang heeft stilgelegen. De autohandel (3600 banen) kampt met hetzelfde probleem.

Vraag gegroeid

Er zijn ook sectoren waar de vraag naar arbeidskrachten juist is gegroeid. De zorg en wel zijn bijvoorbeeld, goed voor 46.9000 arbeidsplaatsen, zit dringend verlegen om verplegend personeel. In de thuiszorg, en ook bij de tandartsen, mondhygiënisten, fysiotherapeuten staat het er dan weer wat minder voor, vanwege het omzetverlies van de afgelopen maanden.

Het openbaar bestuur (18.800 werknemers) krijgt het ook drukker, onder andere om de groeiende vraag naar bijstand en ondersteuning te kunnen verwerken. Bij de post- en koeriersdiensten (1.600 werknemers) is de werkdruk eveneens gestegen, doordat veel gedwongen thuiszitters online zijn gaan bestellen.