Turkse overheid wijt sterk gestegen prijzen aan beleid supers

Turkse overheid wijt sterk gestegen prijzen aan beleid supers ANP

De Turkse overheid gaat onderzoek doen naar de enorme prijsstijgingen bij vijf grote supermarktketens in het land. President Recep Tayyip Erdoğan houdt de bedrijven verantwoordelijk voor de snelle stijging van voedselprijzen in zijn land.

Ambtenaren van het ministerie van Handel gaan nu de prijzen inspecteren van onder meer eieren, melk, groenten en schoonmaakmiddelen, bij supers als BIM en Sok. Doordat zij de prijzen opschroeven zouden ze volgens Erdoğan "hele markten" verstoren.

De president beloofde dat zijn regering er van alles aan zal doen om de oplopende prijzen onder controle te krijgen. De Turkse inflatie is vorige maand gestegen tot meer dan 19 procent en veel Turken klagen over hoge prijzen voor essentiële zaken als voedsel en elektriciteit. Turkije kampt nu al een tijdje met de gevolgen van stijgende grondstofprijzen en droogteperioden die de oogsten van landbouwproducten zwaar hebben geraakt.

De situatie wordt volgens critici bemoeilijkt door de onorthodoxe economische opvattingen van Erdoğan. Gangbaar beleid onder economen en centrale bankiers is om de rente te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen. Maar volgens Erdoğan zorgen hoge rentetarieven er juist voor dat de inflatie oploopt. Na herhaaldelijk aandringen van de president besloot de Turkse centrale bank eerder deze week dan ook om zijn belangrijkste rentetarief te verlagen. Veel deskundigen vrezen dat de centrale bank de problemen met die stap alleen maar erger heeft gemaakt.

Nieuws

Meest gelezen