Trump dreigt met ingrijpen als deal over coronasteun uitblijft

Trump dreigt met ingrijpen als deal over coronasteun uitblijft ANP

De Amerikaanse president Donald Trump beloofde vrijdag (lokale tijd) eenzijdig te handelen om de loonheffingen voor alle Amerikanen tot eind 2020 en mogelijk langer op te schorten. Ook aanvullende werkloosheidsuitkeringen en andere coronahulp worden verlengd als er geen deal kan worden bereikt met de Democraten over een nieuw coronahulppakket.

"Als de Democraten deze kritieke hulp blijven gijzelen, zal ik optreden onder mijn gezag als president om Amerikanen de hulp te geven die ze nodig hebben", vertelde Trump op een persconferentie. Hij voegde eraan toe dat daartoe tegen het einde van de week een presidentieel decreet zou kunnen worden ondertekend, zonder te specificeren of hij deze week of volgende week bedoelde.

Onderhandelingen over een nieuw omvangrijk pakket stimuleringsmaatregelen duren al twee weken, maar het Witte Huis en de Democraten lijken het niet eens te kunnen worden. Alleen al de hoogte van de steun is onderwerp van discussie. De Democraten wilden aanvankelijk zo'n 3,4 biljoen dollar vrijmaken voor nieuwe steun, terwijl het Witte Huis liever een bedrag van 1 biljoen dollar ziet.

Nieuws

menu