Landbouwverslaggever Aan Dirk van der Meulen blikt terug: 'Trotsheid in landbouw heeft plaatsgemaakt voor geslotenheid'

Foto: Shutterstock

De trotsheid van de boerenstand heeft de afgelopen decennia plaats gemaakt voor argwaan en geslotenheid. Dat concludeert Aan Dirk van der Meulen in zijn afscheidsverhaal als verslaggever landbouw en economie van de Leeuwarder Courant.

Zo zijn boerenvergaderingen steeds geslotener geworden en durft de sector voorheen fiere wapenfeiten niet meer naar buiten te brengen. Zo maakt fokkerijorganisatie CRV dit jaar voor het eerst geen ranglijst meer openbaar van de topmelkers in Nederland uit vrees dat groepen burgers boeren verwijten dat ze hun dieren ‘uitmelken’.

Of wapenfeiten worden weg gerelativeerd. Voorheen vervulde het immer groeiende exportcijfer de sector met veel trots, nu benadrukken landbouwwoordvoerders dat aan het feit dat Nederland de tweede agro-exporteur ter wereld is, niet te veel waarde gehecht moet worden.

Het merendeel van de agrarische uitvoer gaat naar de buurlanden, dus als ons land midden in Duitsland had gelegen, was die export niet bijzonder geweest. De reden is dat critici het imposante exportcijfer aangrijpen als bewijs dat Nederland te veel vee en mest heeft.

Lees er morgen meer over in Sneon & Snein

Vacatures

Supply Chain Coördinator

Sunoil Biodiesel Holding B.V.

Lid Raad van Toezicht

Cultuurhuis Hoogeveen

Commerciële Medewerker Binnendienst

VisscherHolland Steenwijk

Nieuws

menu