Topvrouw Acture waarschuwt voor grote uitvoeringsproblemen: 'UWV kan al die zzp’ers straks niet keuren'

Het kabinet wil zelfstandigen verplichten een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Een mooi, maar niet goed doordacht plan, vindt ceo Maudie Derks van Acture, een van de grootste particuliere uitvoerders van sociale zekerheid in ons land. Ze voorziet enorme wachttijden voor een medische keuring als zzp’ers ziek worden. „Je ziet het probleem gewoon aankomen.”

Maudie Derks, oprichter en ceo van Acture. Foto: Rias Immink

Maudie Derks, oprichter en ceo van Acture. Foto: Rias Immink

Derks heeft de arbeidsmarktbrief van minister Karien van Gennip met verbazing gelezen. „Het is allemaal niet slecht bedoeld, maar het is gewoon niet uitgewerkt. Dit kabinet moet ook investeren in een goede uitvoering. Nu wordt alles op het bordje van het UWV gegooid, terwijl ze daar al kampen met enorme wachttijden omdat ze een tekort aan keuringsartsen hebben.”

Monopolie

Het UWV is de publieke tegenhanger van Acture en andere private partijen. Allemaal regelen ze dat werknemers worden doorbetaald en begeleid als ze ziek of arbeidsongeschikt worden. Maar het UWV heeft in bepaalde kwesties een monopolie. Het lijkt een politiek taboe om dat te veranderen. Vooral de vakbonden zijn mordicus tegen.