Top (na)zomer voor fietsenfabrikant Accell in Heerenveen

Eind augustus bracht D66-leider Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een bliksembezoek aan de Batavus fietsenfabriek van Accell in Heerenveen. Op de foto krijgt Kaag (links) een rondleiding door de fabriek van Sten van der Hem en Annemarie Jorna van Accell.

Eind augustus bracht D66-leider Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een bliksembezoek aan de Batavus fietsenfabriek van Accell in Heerenveen. Op de foto krijgt Kaag (links) een rondleiding door de fabriek van Sten van der Hem en Annemarie Jorna van Accell. FOTO ACCELL GROUP

Fietsenfabrikant Accell in Heerenveen kijkt terug op een uitstekende zomer en nazomer. De maker van merken als Batavus en Sparta wist van juli tot en met oktober een flinke omzetgroei te realiseren.

Volgens Accell bleef de vraag naar fietsen en fietsonderdelen in heel Europa de voorbije maanden onverminderd sterk, zo meldt het in een tussentijds handelsbericht.

Dit voorjaar zat de fietsenfabrikant door de lockdownmaatregelen nog in een diep dal en moest het bij de bank aankloppen voor extra geld. Fietsenwinkels moesten hun deuren sluiten en Accell besloot een groot deel van de productie stil te leggen.

Misgelopen omzetten snel goedgemaakt

Toen winkels weer de deuren openden, werden de misgelopen omzetten snel weer goedgemaakt. Concreet stegen de opbrengsten de afgelopen vier maanden met 38 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is fors beter dan de plus van 4 procent in de eerste helft van dit jaar. Bedragen noemt Accell niet.

Het Heerenveense concern zegt ook te profiteren van alle inspanningen met betrekking tot duurzaamheid. De Green Deal van de Europese Commissie heeft de fiets als vervoersmiddel interessanter gemaakt in onder meer steden, zo constateert de onderneming. Een nadeel van de fors gestegen vraag naar fietsen is wel dat de toeleveringsketen onder hoge stapping staat. Daardoor kan de aankoop van onderdelen problematisch worden.

Belastingvoordeel

Geholpen door de sterke resultaten verhoogde Accell zijn verwachtingen voor het hele jaar. Daarbij zal 2020 qua brutowinst een beter jaar zijn dan 2019. Verder maakte Accell bekend onderzoek te doen naar de mogelijkheid van een belastingvoordeel door nieuwe regels rond de vennootschapsbelasting. Dit kan mogelijk zorgen voor een eenmalig voordeel van 10 miljoen tot 20 miljoen euro dit jaar.

Beleggers konden de hogere winstverwachting wel waarderen. De koers van het aandeel steeg woensdag met 3,5 procent naar 25,10 euro. Daarmee was Accell de een na hoogste stijger in de AScX, de derde index van de Amsterdamse effectenbeurs.