Ton Schroor, directeur van VNO-NCW en MKB Noord: 'Dat we snel uit deze dip komen, daar geloof ik echt in'

Ton Schroor. EIGEN FOTO

Ton Schroor, directeur van VNO-NCW en MKB Noord, was donderdagmiddag te gast bij LC Live. Hij vertelde hoe de coronacrisis het ondernemerschap in het Noorden heeft veranderd en hoe hij terugkijkt op het afgelopen jaar. ,,Het was een schizofreen jaar.”

Een jaar geleden rond deze tijd hoopte Ton Schroor dat het in juni weer voorbij zou zijn. De coronacrisis. Maar dat was niet het geval. ,,We hadden leden van onze vereniging waar het goed mee ging, die ook mensen aannamen, maar er waren ook ondernemers waar het minder goed mee ging. Enorme hoogtes bij supermarkten en bouwmarken aan de ene kant en aan de andere kan diepe ellende bij kleine ondernemers die hun privévermogen opeten.”

Nuchterheid en bescheidenheid

Gevraagd wat Schroor kenmerkend vindt voor de noordelijke ondernemers in coronatijd noemt hij de noordelijke nuchterheid en de bescheidenheid. Die vielen volgens de directeur op. ,,Maar dat is in dit geval niet iets goeds. Dat we dingen langs ons heen laten gaan. Noordelijke ondernemers deden minder vaak een beroep op de noodregelingen. Ze hadden zoiets van: het komt wel goed. We zijn gewend om het zelf te doen.” Dat bleek niet helemaal de goede strategie. Maar de directeur ziet dat de regelingen nu beter benut worden.

,,Er zijn door de coronacrisis nieuwe dingen ontstaan. Maar vooral binnen bedrijven, iets wat je niet direct ziet.” Hij noemt als voorbeeld: hoe om te gaan met intensief thuiswerken? ,,Laten we hopen dat we iets meer terugveren, maar op een ontspannen manier van met elkaar werken en daar dan de benefits van doorzetten. Als we doen wat we deden, dan krijgen we wat we kregen.”

Digitaliseringsslag

Heeft de coronacrisis het ondernemerschap veranderd? ,,Ik denk in hoge mate, maar niet bij iedereen. Productiebedrijven zijn doorgegaan, die hebben in hun ploegen wat moeten aanpassen. Wat je wel ziet, is dat in de middenstand een slag geslagen is naar het digitale. Dat bedrijven naast hun reguliere business ook een digitaliseringsslag maken.”

Kantoorhoudende bedrijven gaan blijvend veranderen. Daar is Schroor van overtuigd. ,,Als iedereen in september is ingeënt, dan komt er een run naar kantoor. Maar uiteindelijk zal het uitbalanceren in een mix tussen kantoor en thuis.”

Volgens hem heeft corona in positieve zin gebracht dat je in een flexibele arbeidsmarkt zit die leuker is voor medewerkers. ,,Ik ben hartstikke positief. Ik ben overtuigd dat we er in de tweede helft van dit jaar anders bij zitten. Dat we snel uit deze dip komen, daar geloof ik echt in.”

Nieuws

Meest gelezen