Dit is wat een buschauffeur verdient. En hoe zit dat eigenlijk met een kraanmachinist, een IT-specialist of een docent?

Minder werkdruk, betere arbeidsomstandigheden en een hoger loon eisen de duizenden werknemers van het streekvervoer die de hele week willen staken. De bonden vragen een loonsverhoging van 14 procent. Wat verdient een buschauffeur eigenlijk, en hoe zit dat bij andere beroepen?

Ondanks de stakingen van een deel van het personeel in het streekvervoer rijden er nog steeds bussen en treinen. Wel is er veel uitval in het openbaar vervoer. Er wordt gestaakt voor een betere cao.

Ondanks de stakingen van een deel van het personeel in het streekvervoer rijden er nog steeds bussen en treinen. Wel is er veel uitval in het openbaar vervoer. Er wordt gestaakt voor een betere cao. Foto: Anton Kappers

Het brutosalaris van de gemiddelde werknemer in ons land is ongeveer 3065 euro. Volgens de cao openbaar vervoer moet een fulltime buschauffeur op lijndiensten of stadsdiensten met zo’n 10 jaar ervaring bruto minstens 2850 euro per maand verdienen. Omdat veel chauffeurs toeslagen krijgen, bijvoorbeeld een onregelmatigheidstoeslag en een kilometervergoeding, houden ze netto uiteindelijk zo’n 2300 tot 2500 euro per maand over.