Tientallen boeren lijden schade door problemen met zonnepanelen. Boer uit Friesland wil 800 panelen aansluiten, maar dat mag niet

Boeren melden problemen met zonnepanelen

Boeren melden problemen met zonnepanelen ANP

Tientallen en mogelijk honderden boeren en tuinders lijden financiële schade door problemen rond zonnepanelen. Volgens brancheorganisatie LTO Noord plaatsen steeds meer ondernemers zonnepanelen op daken van stallen en schuren. Dit vraagt van netbeheerders een grotere netaansluiting. Ook moeten zij de geproduceerde stroom afnemen. Helaas lukt dit in veel gevallen niet. Het gevolg hiervan is dat installaties niet worden aangesloten of geproduceerde stroom niet geleverd mag worden.

De afgelopen weken ontving LTO Noord tientallen berichten van gedupeerden. De organisatie noemt bijvoorbeeld een melkveehouder uit Friesland. In het afgelopen jaar heeft hij zijn netaansluiting vergroot om zo 800 zonnepanelen op het net aan te kunnen sluiten. Na het betalen van de kosten kreeg hij echter een bericht van de netbeheerder dat er geen energie meer geleverd mag worden aan het netwerk. Naar verwachting mag dat niet tot 2024.