Coronapresentjes: een keer iets krijgen is leuk. Maar een werknemer kan denken: 'Wat moet ik met dat olijfboompje dat ik nu weer krijg?'

Een bos bloemen, cadeaubon of reep chocola: thuiswerkers krijgen de nodige ,,coronapresentjes” van hun werkgevers. Ook de kerstpakketten laten ze dit jaar royaler vullen.

Emy Walthaus (links) en Christina Wolfrat in de showroom van Vos&Setz in Drachten. Het bedrijf heeft te maken met de eindejaarsdrukte.  FOTO JILMER POSTMA

Emy Walthaus (links) en Christina Wolfrat in de showroom van Vos&Setz in Drachten. Het bedrijf heeft te maken met de eindejaarsdrukte. FOTO JILMER POSTMA

Een bos tulpen als blijk van waardering. Dit voorjaar kregen alle veehouders en werknemers er een thuisbezorgd van hun werkgever Friesland Campina. Met een kaartje erbij. Uiteraard.

Achmea gaf zijn 14.000 thuiswerkers in juni een presentje als dank voor hun inzet. In een pakket vonden ze wandelroutes, een fitnesselastiek, informatie over gezond eten en bloemzaadjes. ,,Om de thuiswerkplek wat op te vrolijken en mensen te stimuleren gezond en fit te blijven’’, licht Achmea-woordvoerder Viola Teepe toe. Veel bedrijven gaven hun personeel, dat noodgedwongen thuis werkte, de afgelopen maanden cadeautjes.

Mini-fruitmandjes

Er werden heel wat heel bloemen, repen chocola, mini-fruitmandjes en andere kleine cadeautjes verstuurd. Aardig en slim, is de gedachte. Want een gewaardeerde medewerker voelt zich blijer, gemotiveerder en hij wordt wellicht productiever.

Als je van je baas een coronapresentje krijgt als dank voor je inzet, kan dat inderdaad motiverend zijn. ,,Iedereen vindt het fijn om erkenning te krijgen’’, zegt arbeids- en organisatiepsycholoog Karin Post uit Goutum. ,,En een attentie laat zien dat er aan je is gedacht.”

Cynisme

Maar als je steeds vaker cadeautjes krijgt bestaat het gevaar dat je bij je werknemers verwachtingen creëert. Het kan zelfs tot cynisme bij hen leiden, waarschuwt ze. ,,Een keer iets krijgen is leuk. Maar een werknemer kan denken: ‘’Wat moet ik met dat olijfboompje dat ik nu weer krijg?’” Beter is het dan ook om iets cadeau te doen dat mensen ondersteunt bij het thuiswerken. Post: ,,Zoals een headset of een goed toetsenbord.”

Nog belangrijker dan een presentje is echte persoonlijke aandacht, onderstreept ze. ,,Bijvoorbeeld door ze op te bellen of via een online vergadering.’’

De dertien mensen van de afdeling marketing van Van Wijnen Bouwgroep regio Noord en Oost kregen bijvoorbeeld van hun leidinggevende tijdens de vorige lockdown en ook recent een kaart met een persoonlijke boodschap erop toegestuurd. Woordvoerster Inge Scheper: ,,Ik vond het echt heel fijn dat zij de moeite nam om ons persoonlijk te schrijven. Want er is nu toch het gevoel: hoe lang gaat dit duren? Voor veel mensen is dat zwaar. Vooral als je ook nog eens alleen woont.”

Borrelpakket

Wat ook kan werken tegen opdoemende eenzaamheidsgedachten is een borrelpakket. ,,Zo blijf je virtueel met collega’s in contact’’, meent Karin Post. Bij Vos&Setz Relatiegeschenken in Drachten bestelden werkgevers inderdaad heel wat borrelpakketjes, vertelt directeur Dennis van Zanten. ,,Met een nootje, een chipje en een borreltje. Er zat ook een online-pubquiz bij.”

Ook bij Yokado relatie- en kerstgeschenken in Sneek gingen veel brievenbuspakketjes de deur uit, vertelt Marscha Lebert. ,,Zelfs een wijnglas van gerecycled plastic kan door de brievenbus. Net als geitenwollensokken en snoeppotten.”

Kerstpakket

Werkgevers willen hun werknemers ook extra belonen in de vorm van een royaal kerstpakket, merkt Van Zanten. ,,De zomerbarbecues, bedrijfsuitjes en borrels konden niet doorgaan en dat geld steken ze nu in een duurder kerstpakket.” Ruim driekwart van zijn klanten kiest voor een beter gevuld pakket. ,,Het mag wat meer kosten. Zo tussen de 80 en 100 euro. Het bevat dan ook kwalitatief betere producten. De pizzaoven voor op tafel en de ouderwetse gietijzeren stoofpan zijn erg populair.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie