Techruzie VS en China drukt op beurzen

Techruzie VS en China drukt op beurzen ANP

De meeste Europese aandelenbeurzen lieten vrijdag kleine minnen zien. De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China over Chinese techbedrijven zorgden voor enige terughoudendheid bij beleggers. Op het Damrak stond techinvesteerder Prosus daardoor onder druk. Beter dan verwachte exportcijfers uit China en Duitsland hielden de verliezen beperkt. Verder werd gewacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent in de min op 556,63 punten. De MidKap verloor 0,7 procent tot 782,10 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen daalden tot 0,4 procent. Parijs zakte 0,7 procent.

Prosus (min 4,8 procent) was de grootste daler in de AEX. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een presidentieel decreet ondertekend dat transacties van Amerikaanse bedrijven met ByteDance, het Chinese bedrijf achter TikTok, en Tencent, de eigenaar van WeChat, over 45 dagen verbiedt. Trump vreest dat de bedrijven via de populaire apps informatie over Amerikaanse burgers doorspeelt aan de Chinese overheid. Prosus heeft een groot belang in Tencent.

Adyen

Betaalbedrijf Adyen was koploper met een winst van dik 2 procent. Verzekeraar NN Group zette de opmars voort na het positieve kwartaalbericht van een dag eerder en won meer dan 1 procent.

Galapagos leverde 2,5 procent in bij de hoofdfondsen. Het biotechnologieconcern heeft afgelopen halfjaar zijn omzet meer dan verdubbeld. Dat kwam vooral door betalingen van de Amerikaanse partner Gilead. Daardoor kon het Nederlands-Belgische bedrijf ook meer geld uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling en de voorbereiding voor het op de markt brengen van reumamedicijn filgotinib in Europa. Dit leidde wel tot een groter nettoverlies.

Corbion

In de MidKap stond Corbion bovenaan met een plus van 3,6 procent. Het speciaalchemiebedrijf, dat producten levert aan de voedingsindustrie, slaagt er naar eigen zeggen in om ondanks uitdagingen van de coronacrisis toch goede marges te maken en verhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar. KBC Securities schroefde zijn aanbeveling voor het aandeel op. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM sloot de rij met een min van bijna 3 procent.

De euro was 1,1823 dollar waard tegen 1,1848 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 41,58 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 44,74 dollar per vat.

Vacatures

Physiotherapeut

Therapiezentrum Janssen

Assistent-Accountant/Adviseur

Admifa Accountants & Adviseurs

Directeur

Effectus-HR namens Stichting Centrum voor Film in Friesland

Nieuws

menu