Tanken kost nu 2,27 euro per liter, prijzen blijven stijgen

Foto: ANP

De oorlog in Oekraïne dreunt onophoudelijk door in de brandstoffenprijzen. De futures voor olie en met name gas zijn maandag fors gestegen. Zo’n prijsstijging wordt doorgaans vrij snel doorberekend in de tarieven aan de pomp.

Maandag tanken automobilisten tegen €2,27 per liter Euro95, die vooral geldt aan de hoofdroutes. Individuele pomphouders kunnen van die adviesprijs afwijken.

Na 5% stijging van de prijs voor Brent-olie, de basis van veel brandstoffen, zullen de prijzen van benzine, diesel en lpg komende dagen oplopen.

Diesel heeft maandag een adviesprijs van €1,905, zegt belangenvereniging UnitedConsumers. Lpg gaat voor €1,167 weg.

Explosies gasleidingen

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, het TTF-termijncontract, is 36% gestegen tot bijna €127. Kort na de eerste handelsacties zakte de TTF naar €108.

Rusland is voor Europa de grootste leverancier van gezuiverd gas. Ongeveer een derde van de gasleveringen stroomt doorgaans via Oekraïense pijpleidingen, waar explosies onderdelen hebben vernietigd.

Op donderdag, toen de invasie van Oekraïne begon, sprongen de olieprijzen sterk omhoog. Toen werd voor het eerst sinds 2014 het niveau van meer dan $100 per vat gepasseerd.

Vacatures

Werkvoorbereider/ Projectleider

Beemster Electrical Solutions B.V.

Lid Raad van Toezicht

Zonnehuisgroep Noord

Jeugdzorgwerker zelfstandigheidstraining

Quatrebras Gezinsgericht Wonen

Nieuws

menu