Tal dodelijke ongevallen in landbouw neemt af

FOTO CAMJO MEDIA

In de agrarische- en groensector waren vorig jaar acht dodelijke ongevallen te betreuren, net zoveel als in 2019.

Over een langere periode gezien neemt het aantal ongevallen met fatale afloop af. De afgelopen tien jaar vonden er gemiddeld dertien dodelijke ongevallen per jaar plaats en van 2001 tot en met 2010 waren het gemiddelde achttien. Dat meldt Stigas, het samenwerkingsverband van organisaties dat zich inzet voor gezond en veilig werken in de landbouw en de groensector.

Opvallend is dat alle dodelijke ongevallen vorig jaar plaatsvonden op veebedrijven en dat het in de meeste gevallen om de ondernemer zelf ging. De meeste ongevallen gebeurden met machines (vier) en mestgassen (drie).

Eén dodelijk ongeval vond plaats in Friesland, op 28 november in Vrouwenparochie. De boer overleed bij werkzaamheden bij de maissilo.

Stigas blijft ook dit jaar de campagne Veilig op 1 voeren. ,,Ons streven is uiteraard om uit te komen op nul ongevallen. We zijn er nog niet, maar het is goed te zien dat er sprake is van een daling”, verklaart Wim van den Boomen, bestuurder bij LTO Nederland en werkgeversvoorzitter bij Stigas.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie