Stevige verliezen Europese beurzen op drukke cijferdag

Stevige verliezen Europese beurzen op drukke cijferdag

Stevige verliezen Europese beurzen op drukke cijferdag ANP

De Europese beurzen zijn donderdag op een drukke cijferdag met stevige verliezen gesloten. Beleggers verwerkten verontrustende macro-economische cijfers voor de Duitse en Amerikaanse economieën. Aan het Damrak rapporteerden Shell en vastgoedreus Unibail-Rodamco-Westfield daarnaast miljardenverliezen. Verder was sprake van gemengde resultaten van grote Europese bedrijven als Renault, Airbus, Danone en Volkswagen.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 2,6 procent in het rood op 549,20 punten. De MidKap zakte 1,8 procent tot 760,52 punten. Parijs en Londen verloren tot 2,3 procent. Frankfurt raakte 3,5 procent kwijt.

Cijfers van de Amerikaanse overheid wezen op een recordkrimp van de economie van de Verenigde Staten in het tweede kwartaal. Eerder op de dag werd al bekend dat de Duitse economie eveneens het sterkste achteruit ging sinds het begin van de metingen. Dat laatste cijfer viel duidelijk slechter uit dan economen in doorsnee hadden verwacht.

URW

Hekkensluiter in de AEX was Unibail-Rodamco-Westfield met een min van 8,8 procent. De winkelvastgoedinvesteerder leed in de eerste jaarhelft een verlies van 3,7 miljard euro. Door de coronacrisis moest het concern veel van zijn winkelcentra sluiten. Zwaargewicht Shell zakte 5,1 procent. Het olie- en gasconcern leed in het tweede kwartaal een nettoverlies van 18,1 miljard dollar door de coronacrisis. Dat was het grootste verlies ooit, maar het aangepaste resultaat was tegen de verwachtingen in wel positief.

ArcelorMittal, die ook met resultaten kwam, verloor 4,9 procent. Het staalconcern kreeg te maken met harde klappen door de coronapandemie. In de MidKap werd biotechnoloog Pharming bijna 11 procent lager gezet na publicatie van de kwartaalcijfers.

AB InBev

In Brussel vielen de resultaten van bierbrouwer AB InBev (plus 1,4 procent) in de smaak bij beleggers. Renault verloor meer dan 9 procent in Parijs. De Franse automaker leed in de eerste jaarhelft een recordverlies. Ook de Duitse concurrent Volkswagen leed een verlies (min 4,7 procent) en verlaagde daarnaast het dividend. Vliegtuigbouwer Airbus klom bijna 2 procent dankzij meevallende resultaten. Danone zakte ruim 5 procent na tegenvallende cijfers van het Franse voedingsmiddelenconcern.

De euro was 1,1790 dollar waard tegen 1,1772 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,3 procent minder op 39,91 dollar. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper op 42,62 dollar per vat.