Stevige koersdalingen op beurzen Europa

Stevige koersdalingen op beurzen Europa ANP

De Europese aandelenbeurzen gingen maandagmiddag fors omlaag. In Amsterdam kreeg ING rake klappen na berichten dat de Poolse dochter van de bank zijn klanten jarenlang zou hebben geholpen om dubieus geld vanuit Rusland weg te sluizen. Naast de nieuwe witwaszaak in de bankensector zorgde het oplopende aantal coronabesmettingen in veel Europese landen voor een negatieve stemming bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 2,7 procent lager op 536,08 punten. De MidKap verloor 2,4 procent tot 799,96 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 3,7 procent.

ING was hekkensluiter in de AEX met een verlies van 7,5 procent. Uit Amerikaanse staatsgeheime documenten en meldingen van verdachte transacties, die door de kranten Trouw en Het Financieele Dagblad zijn ingezien, blijkt dat twee obscure Nederlandse vennootschappen, die bankierden bij de Poolse ING-dochter ING Bank Slaski, de sleutelspelers zijn in de kapitaalvlucht uit Rusland naar het Westen. ING verklaarde de klantrelatie met een van de partijen al in 2018 te hebben beëindigd en bezig is afscheid te nemen van de andere partij. Concurrent ABN AMRO zakte 5 procent.

HSBC

In Londen was een negatieve hoofdrol weggelegd voor HSBC en Standard Chartered, met koersverliezen tot 5 procent. De twee Britse banken zouden volgens de uitgelekte documenten van de Amerikaanse overheid ook zijn betrokken bij het wegsluizen van grote sommen van dubieus geld over een periode van bijna twee decennia. Ook Deutsche Bank (min 7,6 procent) wordt in de documenten genoemd.

Unilever verloor 2 procent. De aandeelhouders van het levensmiddelenconcern in Nederland stemmen over de ophanden zijnde 'verhuizing' naar het Verenigd Koninkrijk. Unilever kondigde in juni de verhuisplannen aan, nadat eerdere plannen om een Nederlands bedrijf te worden stuk waren gelopen op verzet van de Britse aandeelhouders.

JDE Peet's

Op de lokale markt won JDE Peet's 1,8 procent. Levensmiddelenconcern Mondelez wil zijn belang in het moederbedrijf van Douwe Egberts verder terugbrengen. Daimler verloor 4 procent in Frankfurt. Boze beleggers hebben via een Duitse rechtbank nog eens honderden miljoenen euro's aan schadevergoedingen geëist van de automaker vanwege het gesjoemel met uitstootmetingen bij dieselauto's.

De euro was 1,1757 dollar waard, tegen 1,1859 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,2 procent tot 39,81 dollar. Brentolie werd 3 procent goedkoper op 41,86 dollar per vat.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu