Stevig herstel op Europese beurzen

Stevig herstel op Europese beurzen

Stevig herstel op Europese beurzen ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met flinke winsten gesloten. Daarmee werd een groot deel van de verliezen van een dag eerder weer goedgemaakt. Op het Damrak ging biotechnologiebedrijf Galapagos in de uitverkoop, na teleurstellende onderzoeksresultaten van een kandidaat-medicijn. Verder keken beleggers nog altijd naar de steeds strenger wordende maatregelen tegen het coronavirus in Europa.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,4 procent hoger op 568,18 punten. Een dag eerder raakte de hoofdindex 2 procent kwijt. De MidKap klom 0,5 procent tot 842,56 punten. Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 2 procent.

Galapagos sloot de rij bij de hoofdfondsen, met een verlies van ruim 7 procent. Het biotechnologiebedrijf is op een tegenvaller gestuit bij onderzoek naar een potentieel middel tegen artrose. Daar kwam geen significant bewijs uit naar voren dat het kandidaat-medicijn werkt bij patiënten met artrose.

Philips

Koploper in de AEX was zorgtechnologiebedrijf Philips dat vooruitlopend op zijn kwartaalbericht 3,6 procent hoger werd gezet. Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway noteerde een plus van 3,4 procent na adviesverhoging door HSBC. In de MidKap was verlichtingsbedrijf Signify (plus 2,7 procent) de grootste stijger. Fugro verloor 2,2 procent. Donderdag was de bodemonderzoeker al bijna 12 procent gekelderd door de vrees dat het bedrijf nieuwe aandelen zal uitgeven.

In Frankfurt maakte Thyssenkrupp een koerssprong van 10,8 procent na een bod van het Britse staalconcern Liberty Steel op de verlieslatende staaltak van het Duitse industrieconcern. Daimler steeg 5,5 procent. De Duitse automaker verwacht zijn vooruitzichten voor heel dit jaar naar boven bij te kunnen stellen. Ook de andere autobouwers waren in trek, nadat de autoverkopen in Europa in september voor het eerst dit jaar waren gestegen. Volkswagen steeg 2 procent, Renault kreeg er 5,2 procent bij en Fiat Chrysler werd 4,2 procent hoger gezet.

LVMH

In Parijs steeg Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) 7,3 procent. Het Franse luxeconcern wist de schade van de coronacrisis afgelopen kwartaal beperkt te houden dankzij een opleving in de verkoop van luxetassen en andere modeartikelen.

De euro was 1,1718 dollar waard, tegenover 1,1704 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 40,89 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 43,02 dollar per vat.