De oranjegroene supermarkt uit Sneek bestaat 100 jaar, maar is het nou Poiesz of Puis? 'Mensen maakten er Poes van'

De teller staat op 72 winkels maar Poiesz Supermarkten heeft grote ambities. Er zijn nog genoeg witte vlekken op de kaart in Noord-Nederland. De Sneker grootgrutter bestaat 100 jaar en is klaar om kraaltjes te rijgen.

Poiesz-directeur Piet Smit in het distributiecentrum in Sneek. Foto: Niels de Vries

Poiesz-directeur Piet Smit in het distributiecentrum in Sneek. Foto: Niels de Vries

Eerst even een huishoudelijke mededeling: het is dus Poiesz. En niet Poeisz. Het gaat nog vaak fout, ook bij deze krant. Al op 20 juli 1936 - een inbraak bij oprichter Lodewijk Poiesz - werd de naam van de supermarktketen op deze pagina’s verkeerd geschreven. Het zou in de jaren daarna nog vaak gebeuren.

Hoe je het kunt onthouden? Volg de letters op het toetsenbord van rechts naar links en het moet goed komen. Dus: P-O-I-E-S-Z. Probeer maar eens.

In Sneek hebben ze het trouwens over Puis. Op het hoofdkantoor aan de Edisonstraat wordt de telefoon opgenomen met ‘Poiesz’, maar onderling - en zeker in het Snekers - rept men van Puis.

In een speciale editie van deze krant, op 30 september 2015, vertelde Theo Poiesz, zoon van oprichter Lodewijk, dat ‘Poiesz’ een moeilijke naam was. ,,Mensen maakten er Poes van, maar het is Poiesz. Toen werd het Puis. Nou su.’’

Altijd vroeg beginnen